10 tips om donaties op te halen
10 tips om donaties op te halen van andere ALS Sunrise Walk deelnemers!
Op 1 maart is het zover: de 3e editie van de ALS Sunrise Walk! Eerdere jaren organiseerden deelnemers enorm veel mooie, inspirerende en leuke acties om geld op te halen. Daarom in dit artikel 10 tips van andere deelnemers. Lees snel verder en laat je inspireren.
Tip 1: Haal geld op met het bakken & verkopen van taarten, cupcakes & koekjes
We beginnen met een tip van Thea. Zij loopt mee tijdens de ALS Sunrise Walk voor haar zus Hanneke. Thea verkocht taarten en cupcakes tijdens een sportief evenement. Zo heeft ze al veel geld opgehaald voor de ALS Sunrise Walk! „Er zijn overweldigend veel taarten, cupcakes en koekjes gebakken. Veel kopers gaven ook nog wat extra’s.”
Tip 2: Leg uit waar het donatiegeld voor wordt ingezet, dan wordt doneren laagdrempeliger
De volgende tip is van Joke Metzelaar. Haar man Jos heeft ALS. Zij heeft gemerkt dat mensen makkelijker doneren als je ze uitlegt wat er met het geld gebeurt. "Als mensen me vragen hoe het met Jos gaat, vertel ik dat Jos meedoet met een wetenschappelijk onderzoek naar ALS, maar dat het allemaal uit donaties gefinancierd moet worden... Dan vragen mensen al snel hoe en waar ze kunnen doneren. Het is belangrijk om de ziekte onder de aandacht te brengen, dan krijgen mensen meer begrip."
Tip 3: Deel je actiepagina regelmatig op social media & via Whatsapp
Het klinkt als een open deur, maar het is wel een idee dat goed werkt. Deel je actiepagina en jouw verhaal regelmatig via social media, WhatsApp, mail en andere kanalen. Hoe meer mensen weten van jouw deelname, hoe meer donaties! Sanne Valk heeft zo met haar team al een enorm bedrag opgehaald. Door mensen te vertellen dat ze gaat meelopen met de ALS Sunrise Walk komen de donaties eigenlijk vanzelf. Sanne: "Ik denk dat het momenteel enorm leeft in onze omgeving, waardoor er niet alleen door veel mensen gedoneerd wordt, maar er ook vrij gul gegeven wordt.” Jolanda ter Woorst vult deze tip graag nog aan: “Blijf je verhaal delen. Herhaling helpt!”.
Tip 4: Nee heb je, ja kan je krijgen!
Deelneemster van het eerste uur Marion Hoegen loopt ook dit jaar weer mee met de ALS Sunrise Walk. Met haar team haalt ze enorm veel donaties op. “Ik merk dat veel mensen het lastig vinden om om donaties te vragen, maar het is voor het goede doel! Dus hou in je achterhoofd: nee heb je, ja kan je krijgen! Je verplicht niemand, dus vooral de link naar je actiepagina doorsturen!”
Tip 5: Laat supermarktbezoekers hun statiegeld doneren
Een tip die we regelmatig horen is het laten doneren van statiegeld. Je kunt bij je lokale supermarkt vragen of ze de statiegeldopbrengst willen doneren aan jouw actiepagina. Zo heeft Marieke van den Andel geregeld dat je bij de Albert Heijn in Parkwijde in Ede statiegeldbonnen kunnen worden ingeleverd. De dochter van Karin van Grimbergen haalt zelfs de flessen op bij mensen thuis: “Mijn dochter is heel fanatiek bezig met langs de deuren te gaan om lege flessen te verzamelen, waarvan de opbrengst naar de ALS Sunrise Walk gaat.”
Tip 6: Organiseer een rommelmarkt, loterij, fancy fair of sportevenement
Nog een mooie actie die vaak veel oplevert: een evenement of loterij organiseren. Marieke van den Andel loopt dit jaar mee met de ALS Sunrise Walk en ook haar zus Christine is van de partij. Samen herdenken ze hun moeder die afgelopen juli overleed aan ALS. Christine werkt op een school en daar hebben ze afgelopen december een kerstmarkt georganiseerd. De opbrengst werd gedoneerd aan de Stichting ALS.
Thea Stam loopt mee met de ALS Sunrise Walk ter nagedachtenis aan haar zus Hanneke. Thea organiseerde met haar loopgroep de ALS Vlinderloop en haalde hiermee geld op voor de ALS Sunrise Walk. Thea vertelt: „De loopgroep geeft 1x per jaar de inkomsten aan een goed doel. Dit jaar heb ik de ALS Sunrise Walk opgegeven.” Er deden meer dan 100 deelnemers mee en zo haalden ze een prachtig bedrag op!
Tip 7: Deel de QR-code van je actiepagina zoveel mogelijk
QR-codes zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Deel daarom zoveel mogelijk jouw code. Sommige deelnemers hebben zelfs stickers en flyers laten drukken met hun QR-code erop. Zo hebben ze al heel veel geld binnengehaald, soms ook van volstrekt onbekenden die de code zomaar ergens tegen zijn gekomen. Evelien van Sterkenburg deelde de QR-code van haar actiepagina op een wel heel persoonlijke manier. Zij voegde een QR-code toe aan de rouwkaart van haar moeder waar ze nog maar een paar weken geleden afscheid van moest nemen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het ophangen van een poster of flyer bij jouw plaatselijke sportclub of supermarkt.
Tip 8: Zet een donatiebox neer bij lokale ondernemers of in je eigen bedrijf
Mocht je een QR-code ingewikkeld vinden kun je natuurlijk ook nog altijd een gewone donatiebox neerzetten. Zo kunnen mensen die geen telefoon bij zich hebben ook een donatie doen. Marian Meiling heeft een eigen pedicuresalon. “Ik heb in mijn salon een spaarpotje neergezet met een poster erbij. Hierdoor heb ik vaak mooie gesprekken met mijn klanten en gooien ze meestal wel wat in het spaarpotje.”
Tip 9: Doe mee aan acties waar geld gewonnen kan worden voor het goede doel
Wil je het groots aanpakken? Er zijn tegenwoordig regelmatig shows op televisie of wedstrijden waarbij je een geldbedrag kunt winnen voor het goede doel. Zo doet Mat Hobbelen via haar werkgever mee aan DHL’s Got Heart waar werknemers die zich inzetten voor een goed doel zich kunnen aanmelden en hiermee geld kunnen verdienen.
Tip 10: Maak het persoonlijk
Misschien wel de belangrijkste tip uit dit rijtje is om jouw verhaal persoonlijk te maken én te delen. Joke Metzelaar haalde in haar eentje al bijna €1.300,- op. Hoe ze dat gedaan heeft? Joke: „Ik heb veel mensen een appje gestuurd, dus heel persoonlijk.” Ook Marion Hoegen is het daar roerend mee eens: “Ik had een foto van mij en mijn zus op mijn actiepagina geplaatst. Zo krijgen mensen er een beeld bij en doneren ze sneller dan als ze alleen een tekst lezen.”
Hoewel tip 9 wellicht heel veel geld kan opleveren in één keer, is het vaak makkelijker om veel kleine donaties op te halen. Uiteindelijk komen de meeste donaties toch uit je directe omgeving. En veel kleine beetjes maken een heleboel! Met elkaar zorgen we ervoor dat er een toekomst zal zijn waar ALS geen doodvonnis meer is. Daarom zetten we met elkaar ALS in het licht tijdens de ALS Sunrise Walk. Er is geen tijd te verliezen!
En vooruit, tot slot nog één bonustip: vraag geen cadeaus maar donaties!
Ben je binnenkort jarig? Of misschien wel 12,5 jaar in dienst? Vraag dan geen cadeaus, maar donaties!