Wendy Lee loopt de ALS Sunrise Walk voor haar vader, waar pas sinds kort ALS bij geconstateerd is: “Hier hadden we echt nooit aan gedacht”

20 december 2021 08:49

In de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 februari loopt Wendy samen met twee vrienden als Team WYS aan de Wandel. Ze lopen speciaal voor de vader van Wendy, bij wie afgelopen zomer ALS is geconstateerd.

“In de periode voordat corona in de wereld kwam, maakten mijn vader en ik jaarlijks een grote wandeling van zo’n 20 tot 25 kilometer. Zo hebben we samen de Dam tot Damloop gelopen. Daarnaast wandelde hij zelf vroeger ook best wel veel. En dan is de keuze om deel te nemen aan de ALS Sunrise Walk eigenlijk niet meer dan logisch.” Ze loopt de tocht niet alleen: “Twee vrienden hebben vervolgens spontaan aangeboden om met me mee te lopen als steun, zodat ik niet alleen loop.” En hoe zijn jullie op de naam van jullie team gekomen? “Onze initialen zijn W, Y en S dus dat werd Team WYS aan de Wandel”.

 

Diagnose na second opinion

“Afgelopen zomer is bij mijn vader (78 jaar) ALS geconstateerd. Sinds eind 2020 verslechterde zijn spraak, het was alsof hij met een dubbele tong sprak. In eerste instantie dachten wij dat hij misschien een beroerte had gehad en dan hoop je dat met de juiste medische begeleiding zijn spraak weer kan verbeteren. Allerlei testen bij de neuroloog konden helaas niet achterhalen wat er nou aan de hand was”.

Hoe hebben ze uiteindelijk toch de diagnose gesteld? “Wij zijn voor een second opinion doorverwezen naar het UMC. Na een dag met vele onderzoeken werd daar de diagnose ALS gesteld. Dat was een grote schok, dit hadden wij nooit gedacht. Waarschijnlijk ook vanwege de onbekendheid van de ziekte. Mijn moeder en zus hadden zelfs nog nooit van de ziekte gehoord.”

Momenteel is alles nog onwerkelijk voor de familie van Wendy. Ook heeft haar vader nog niet heel veel symptomen die bij ALS horen. Wendy: “Je zit eigenlijk nog steeds in de eerste fase: ontkenning. Er is zoveel informatie over wat er allemaal zou kunnen gaan gebeuren, maar het is zo lastig te voorspellen omdat niet elke patiënt hetzelfde ziektebeeld heeft. Daardoor lijkt het soms ook wat “ver van ons bed”. En eerlijk gezegd kan ik mij er nu ook nog niet toe zetten om mij er uitvoerig in te verdiepen.”

 

Around the world in 80 Snoopy’s

In haar hobby’s vindt Wendy de broodnodige afleiding. Zo zijn reizen en fotograferen hobby’s van haar, en deze twee hobby’s combineert ze met haar derde hobby; Snoopy. Hiervoor heeft ze een eigen Instagrampagina gemaakt. “Het begon tien jaar geleden als grapje. Ik ging op wereldreis en nam kleine Snoopy poppetjes mee. Deze poppetjes zette ik dan op de foto bij bekende toeristische trekpleisters van het specifieke land. Weer eens wat anders dan de gebruikelijke selfies!”

Je hebt een kleine duizend volgers, dat is best veel. Gaat Snoopy ook meelopen met Team WYS aan de Wandel? “Het is een openbare account met voornamelijk buitenlandse volgers. Het is mijn manier om Nederland en vooral Utrecht onder de aandacht te brengen. Ook de voorbereiding van de ALS Sunrise Walk komt aan bod op het account. Niet zozeer om donaties op te halen, dat is met buitenlandse volgers lastiger. Maar vooral bedoeld om meer awareness te creëren voor de ziekte ALS.”

Positieve energie

Op dit moment is Team WYS aan de Wandel druk bezig met de voorbereidingen op de ALS Sunrise Walk. Het zal geen gemakkelijke tocht worden denkt Wendy: “Ik denk dat het fysiek niet eenvoudig zal zijn, 25 kilometer is tenslotte toch een flink stuk. Maar ik denk dat alle deelnemers zo gemotiveerd zijn dat er veel positieve energie zal zijn, en dat zal ons enorm helpen.”

 

Hoe broodjes pom voor flink wat donatiegeld zorgden

Deelnemers aan de ALS Sunrise Walk zamelen op allerlei creatieve manieren geld in. Ook Wendy en Team WYS aan de Wandel zijn druk bezig met het werven van sponsoren. “Een vriendin die een kookatelier heeft was zo geraakt door de diagnose van mijn vader dat zij een mooie actie opgezet heeft. Normaal gesproken biedt ze Aziatische gerechten aan, maar speciaal voor ons heeft zij het surinaamse gerecht, vegan Pom, op de kaart gezet. Een recept van mijn moeder dat mijn vader erg lekker vindt! Van elke verkochte Pom-maaltijd is er €5,- gedoneerd aan de ALS Sunrise Walk. De actie was zeer succesvol, de uiteindelijke opbrengst is zelfs zo’n 20% van onze huidige stand. Naast deze actie hebben we allemaal onze social media kanalen ingezet en hebben we daar berichten geplaatst met een link naar onze actiepagina’s. Zowel in het Nederlands als in het Engels voor de buitenlandse Facebookvrienden, met de uitleg dat zij indien gewenst ook aan hun lokale of nationale ALS stichting kunnen doneren in plaats van aan de Stichting ALS Nederland. Alle beetjes helpen tenslotte!”

 

Help jij mee in de strijd tegen ALS en wil je jouw steentje bijdragen?

Doneer hier of doe mee met Team WYS aan de Wandel!