Interview Suzette - “Ik denk erover om mee te lopen. Ga je mee?”

07 januari 2022 13:28

Het begon met een appje van een vriendin. Op 1 december 2021 om 23.30u stuurde zij Suzette de Boer een link naar de ALS Sunrise Walk met de opmerking “Ik denk erover om mee te lopen. Ga je mee?”. Suzette schreef zich direct in en Team Dick Voor Elkaar bestaat inmiddels al uit 18 leden. Met z’n allen lopen ze in februari de ALS Sunrise Walk voor Dick de Wit. Hij overleed op 12 mei 2000 aan ALS. “Zo hartverwarmend en bijzonder! Na 21 jaar is Dick nog steeds niet vergeten.”

 

Slok op
Suzette vertelt over de periode waarin de eerste klachten zich openbaarden: “In 1993, rond de geboorte van onze oudste zoon Jorran kreeg Dick klachten. Hij zwalkte op zijn benen, hij sprak met een dubbele tong, hij zag niet scherp meer. Als je niet beter zou weten dan zou je denken dat hij een slok op had.” Ze bezochten een arts die na een aantal dagen de diagnose MS stelde. Met een kuur Prednison konden de klachten gestopt worden volgens de arts. Het ging inderdaad vier jaar lang goed en de tweede zoon van Suzette en Dick werd in 1997 geboren.

Weer klachten
Maar helaas, een paar maanden na de geboorte van Rowen kwamen er weer klachten. Omdat de klachten nog niet heel ernstig waren, besloot het gezin om eerst een weekje op vakantie naar Frankrijk te gaan voor ze weer de medische molen in zouden gaan. Na de vakantie bezochten ze weer een arts. Suzette: “Er volgde weer een Prednisonkuur. Alleen deze keer sloeg de kuur niet aan, er was totaal geen verbetering. Lopen ging steeds moeilijker, praten ook. Veel mensen konden Dick niet meer verstaan. Wij samen hadden inmiddels een soort eigen taaltje ontwikkeld. Een blik, een hoofdbeweging, een paar woordjes, dat was genoeg.”

 

Diagnose ALS
De klachten werden steeds erger en de neuroloog wist het ook niet meer. Dus gingen Dick en Suzette voor een second opinion naar Amsterdam. Deze neuroloog wilde opnieuw gaan bewijzen dat Dick MS zou hebben. Vele onderzoeken volgden. Conclusie: geen MS, maar waarschijnlijk ALS. “ALS? Daar hadden we nog nooit van gehoord. Toen was er nog weinig aandacht voor deze ziekte, niet op tv, niet via social media, geen sponsoracties… We werden doorgestuurd naar een neuroloog in Utrecht en daar werd de diagnose ALS bevestigd. Maar er werd ook verteld dat ze niks meer konden doen en dat het een progressieve ziekte is. “U heeft nog zo’n 2 jaar” zei de arts…..” Helaas kwam deze voorspelling uit. Precies 2 jaar later, op 12 mei 2000 is Dick overleden op 41-jarige leeftijd. Suzette bleef op haar 31ste achter met 2 jongens van 3 en 7 jaar.

 

Mantelzorg
“Dick heeft zo lang mogelijk thuis gewoond. In korte tijd werd ons huis aangepast en stond er een sta-op stoel, speciaal toilet, spraakcomputer, tillift, traplift, hoog-laagbed, rollator en een rolstoel. Ik voerde niet alleen mijn jongste zoon tijdens het eten, maar ook mijn man. En toen Dick niet meer zelfstandig kon slikken kreeg ik een snelcursus sondevoeding toedienen.” Suzette heeft Dick zo lang mogelijk thuis zelf verzorgd, met hulp van vrienden en familie. Zo kwam ook één van Dicks broers haar één dag in de week helpen. Vlak voor kerst in 1999 is Dick verhuisd naar een verzorgingshuis. Het ging thuis echt niet meer, het werd te zwaar.

 

Dick’s Army
Precies zoals de familie en vrienden van het gezin er toen voor ze waren, zo eensgezind zijn ze ook nu weer. Team ‘Dick Voor Elkaar’ bestaat uit allemaal familie en vrienden. Suzette vertelt hierover: “Broers van Dick, schoonzussen, neven, nichten, uiteraard onze twee zoons, mijn broertje, mijn vader, mijn nieuwe partner, vrienden en vriendinnen. Zo hartverwarmend en bijzonder! Na 21 jaar is Dick nog steeds niet vergeten! Eén van de broers noemde ons team al ‘Dick’s army’. En zo is het!”

Tour du ALS
Het gezin heeft al eerder met een actie meegedaan om geld op te halen in de strijd tegen ALS. “In juni 2016 hebben Dicks broer Mark en onze oudste zoon Jorran de Mont Ventoux twee keer beklommen tijdens Tour de ALS en is er ook veel geld opgehaald. Nu gaan we lopend geld binnenhalen tijdens de ALS Sunrise Walk. En de teller loopt al flink op, fantastisch!”. Team Dick Voor Elkaar heeft al flink wat reacties en donaties binnengekregen. Sponsors zoeken doen ze via groepsapps, Facebook, LinkedIn en oproepen in krantjes van sportclubs. “We krijgen Dick niet meer terug met deze sponsorloop. Hij is er niet meer, maar toch ook weer wel: in ons hart. Laat het weer een mooi eerbetoon zijn voor hem. En laten we vooral veel geld binnenhalen voor onderzoek en het vinden van een medicijn die deze slopende en dodelijke ziekte kan stoppen!”.

 

Eén wens
“Als ik aan Dick terugdenk, zie ik een positief mens met altijd een lach op zijn gezicht. Zijn gezin was alles voor hem. Zwemmen was een passie en ook was hij een groot natuurliefhebber en dierenvriend. Het laatste jaar dat Dick thuis woonde heeft hij een dagboek bijgehouden. Zijn dagboek begint met: Een gezond mens heeft wel 1000 wensen, een ziek mens slechts één”. Zelf kan Suzette wegens gezondheidsklachten helaas niet de 25 kilometer lopen, maar ze is er de laatste 5 kilometer wél bij. Zo loopt ze samen met de rest van Team Dick Voor Elkaar de zonsopgang én de finish tegemoet. “Het wordt vast een prachtige wandeling, en Dick loopt met ons mee!”.

 

Team Dick voor Elkaar steunen?

Doneer hier!