Interview DVTadvies - Wat doet het met een hechte groep collega’s als één van hen de diagnose ALS krijgt?

09 januari 2022 07:57

“We doen wat we kunnen om Erwin en zijn gezin te ondersteunen. Maar wat we ook doen, je voelt je zo verschrikkelijk machteloos. Daarom zijn we blij met de Sunrise Walk, zo kunnen we toch nog iets doen.” Aan het woord zijn de collega’s van Erwin bij DVTadvies, een bedrijf dat van zeer dichtbij te maken heeft met ALS. Als Team DVTadvies lopen ze in februari de ALS Sunrise Walk.

 

We spreken met één van de vele betrokken collega’s van Erwin: “Vorig jaar mei is de ziekte ALS binnen ons bedrijf heel dichtbij gekomen. Bij onze collega Erwin is namelijk medio mei 2020 ALS geconstateerd. Hier zijn we allemaal erg van geschrokken, het heeft enorm indruk gemaakt. Ten eerste is Erwin relatief jong, nu 46 jaar oud, maar ook vader van twee opgroeiende kinderen. Veel collega’s hebben zelf ook jonge kinderen en kunnen zich daardoor goed verplaatsen in zijn situatie. Iedereen leeft enorm mee.”

 

Opdrachtgevers leven mee

Wil je wat meer over jullie bedrijf vertellen? “DVTadvies is een technisch advies- en inspectiebureau. In de markt zijn er best veel van dit soort bedrijven. Wij proberen ons te onderscheiden van de rest door onze werkhouding, onze werkcultuur, onze uitstraling en onze aanpak. We gaan voor langetermijnrelaties, zowel met opdrachtgevers als met medewerkers. Erwin is één van de oudgedienden binnen ons bedrijf. Sterker nog, we hadden juist afspraken gemaakt met Erwin om een leidende rol te nemen in de verdere ontwikkeling van het bedrijf toen de ziekte zich openbaarde. Door Erwins jarenlange ervaring hingen een aantal hele mooie opdrachtgevers direct aan Erwin. Deze leven nu nog steeds mee en geven zelfs ondersteuning waar mogelijk. Onderstaand een foto die een beetje aangeeft wat de sfeer is binnen ons team. Erwin staat ook op deze foto.”

Blog

“Toen Erwin ruim 10 jaar geleden in dienst kwam was hij misschien de 15e medewerker, inmiddels zijn we met ruim 80 medewerkers. Al die nieuwe medewerkers kennen Erwin als serieuze, betrokken en waardevolle collega.” Het feit dat Erwin niet meer in staat is om mee te werken, heeft binnen het bedrijf een grote impact. “Zijn kennis en vaardigheden zijn gedurende tien jaar opgedaan, dat kan je niet zomaar opnieuw invullen.” Erwin is zo lang mogelijk betrokken gebleven bij het bedrijf, maar helaas lukt dit niet meer. Het gebruik van een computer en telefoon zijn voor hem inmiddels niet meer mogelijk. Erwin houdt zelf nog wel een blog 'Leven met ALS' bij. Deze wordt binnen het bedrijf ook veel gelezen en collega’s praten er samen over. Zo blijft iedereen op de hoogte, maar krijgen mensen ook een beeld van wat leven met ALS in de praktijk betekent.

 

Nog nooit geklaagd

Jullie maken ALS van dichtbij mee. Wat zouden mensen over de ziekte ALS (en PLS en PSMA) moeten weten? “Het meest belangrijke is nog wel dat er nog geen goede geneesmiddelen zijn om de ziekte te remmen of te genezen. Het mooie van Erwin is dat hij werkelijk nog nooit geklaagd heeft over wat hem overkomen is. Hij blijft positief en bijzonder belangstellend naar ons. Daarbij zet hij zichzelf op de achtergrond en vergeet je soms bijna hoe erg zijn situatie is en hoe progressief de ziekte zich bij hem ontwikkelt.”

 

Betrokken collega’s

Voor het bedrijf is hun deelname aan de ALS Sunrise Walk in de eerste plaats bedoeld om aandacht te vragen voor ALS en geld op te halen voor verder onderzoek. Daarbij is het extra mooi dat ze als team hun betrokkenheid kunnen tonen aan hun collega: “We willen graag richting Erwin aangeven dat hij echt nog onderdeel is van DVTadvies en dat we aan hem denken.”  

Jullie doen met een flink team mee, wat doet dit voor jullie bedrijf qua spirit? “We hebben nu al zo’n 20 deelnemers die zich al opgegeven hebben of dit nog gaan doen. We hopen dat dit aantal nog verder toeneemt. We gaan ook nog de vaste opdrachtgevers van Erwin benaderen, wellicht willen zij ook meelopen. Hoe meer hoe beter! We zijn in ieder geval erg blij met de aandacht die dit genereert.”

 

Door de sloot

Momenteel bereidt iedereen zich nog zelfstandig voor op de ALS Sunrise Walk, zowel qua wandeltraining als qua fondsenwerving. Binnen het bedrijf is er al flink wat bekendheid over de actie en ieder teamlid is actief bezig met het binnenhalen van sponsorgeld. De collega’s van Erwin hebben geen specifieke verwachtingen met betrekking tot hun deelname aan de ALS Sunrise Walk: “Het feit dat het evenement georganiseerd wordt is al top. Heel fijn dat we op deze wijze aandacht kunnen vragen voor deze nare ziekte. De rest is bijzaak. Al moeten we door de sloot lopen, dan doen we dat. Ons zal je niet horen!”

 

Steun jij de actie van DVTadvies met een donatie?