Interview Sophie Waals - “Ze was net 70 en stond middenin het leven. Ik mis haar nog elke dag.”

13 januari 2022 17:33

Verpleegkundige Sophie Waals uit Utrecht verloor haar moeder op 19 januari 2021 aan ALS, na een ziekbed van anderhalf jaar. “Ze was net 70 en stond middenin het leven. Ik mis haar nog elke dag.”

“Mijn moeder was echt een actieve vrouw”, begint Sophie. “Wandelen, bridgen, tennissen, ze deed het allemaal. En ze was niet alleen mijn moeder, maar ook echt mijn maatje. Het was afschuwelijk om van zo dichtbij mee te maken wat de ziekte ALS veroorzaakt. Door mee te doen aan de ALS Sunrise Walk, draag ik bij aan de zoektocht naar een medicijn. Ik hoop dat de verwoesting van levens door deze vreselijke ziekte ooit voorgoed stopt. Mijn moeder hield erg van wandelen. Ik loop deze tocht echt ter ere van haar, samen met mijn broer. Ik denk dat ze erg trots op ons zou zijn.”

Thuis verzorgd
Sophie is blij dat haar moeder tot het einde toe thuis heeft kunnen blijven. “Samen met mijn broers, vrienden van mijn moeder, het ALS-centrum en de Thuiszorg kon ik voor mijn moeder zorgen. Daardoor hoefde ze niet naar een verpleeghuis, wat ze echt niet wilde. Het is fijn dat we dit op deze manier hebben kunnen doen. Zo werd ze niet alleen een patiënt, maar bleef ze tot de laatste dag een uniek persoon met eigen wensen, gedachten en kijk op het leven. Dat was voor haar belangrijk, maar ik denk dat dat voor iedere ALS-patiënt geldt.”  

 

Flinke donatie
We vragen Sophie wat ze verwacht van de Sunrise Walk. “Bekenden sponsoren mij, dus ik heb al flink wat donatiegeld opgehaald. Ik heb mijn deelname gedeeld bij familie en vrienden en die ondersteunen mij enthousiast. Verder kijk ik vooral uit naar een sfeervolle wandeling. Ik wandel minimaal 1 keer per week 15 kilometer en dat breid ik richting eind januari uit naar 20 kilometer. Die 25 kilometer ga ik dan hopelijk ook redden.”

 

Wil jij de actie van Sophie steunen?

Doneer!