Interview Piet Zijlmans - “Dagelijkse problemen zijn er niet meer om te worden opgelost, maar om te parkeren. Zo kost het geen kostbare tijd.”

09 februari 2022 16:30

Piet Zijlmans is inmiddels een beetje een beroemdheid in zijn woonplaats Raamsdonksveer. Een groot netwerk van betrokkenen zet zich in om zoveel mogelijk geld op te halen voor het team dat namens Piet deelneemt aan de ALS Sunrise Walk. Ze haalden er zelfs de radio mee. “De steun van familie, vrienden, collega’s en bekenden is hartverwarmend. Ik voel me bevoorrecht door zoveel liefdevolle aandacht, ondanks mijn ziekte.”

Piet kreeg de diagnose ALS in oktober 2021. Het begon allemaal met een klapvoet in zijn rechterbeen. Later verminderde de kracht in zijn linkerhand. Na veel onderzoeken kwam de gevreesde diagnose; ALS. Sindsdien bekijkt Piet de wereld met andere ogen.
“Dagelijkse problemen zijn er niet meer om te worden opgelost, maar om te parkeren. Zo kost het geen kostbare tijd. Ik wil zoveel mogelijk ontspannen, anders heb ik geen energie meer over voor andere dingen. Tijd is kostbaar en ik wil zo lang mogelijk blijven leven om alles te kunnen doen wat er nog in mijn hoofd zit. Dat er misschien ooit een medicijn gevonden wordt, geeft mij hoop.”

Beter lopen
Omdat ALS vooralsnog vooral de werking van de uiterste ledenmaten van Piet beïnvloedt, zoals zijn voeten en vingers, kan Piet nog redelijk lopen en zichzelf redden met de dagelijkse verzorging. “Ik voel wel dat het achteruit gaat”, zegt Piet. “Binnenkort krijg ik een brace voor beide benen. Ik hoop dat het lopen dan wat verbetert.”

Groot team
Het team wat voor Piet meeloopt tijdens de ALS Sunrise Walk is inmiddels flink gegroeid. Ook stromen de donaties binnen. Piet is er erg van onder de indruk. “In eerste instantie liepen alleen mijn twee kinderen, broer en zussen, vriendin en zwagers mee. Zij zagen een advertentie voor de ALS Sunrise Walk en vormden zonder na te denken een team. Steeds meer mensen haakten aan. Social media hielp daarbij; de tamtam in het dorp deed de rest. Ook de donaties kwamen op die manier snel binnen. Hoe meer mensen meeliepen, hoe meer direct betrokkenen zich gingen inzetten om geld op te halen. Ook op de radio-uitzending waarin ik mijn verhaal vertel, zijn uit het dorp heel veel reacties en donaties gekomen. Zelfs mensen die ik al heel lang niet gezien of gesproken heb, zetten zich actief in om geld in te zamelen. Dat vind ik prachtig!”

Wil je Piet en zijn grote groep deelnemers aan de ALS Sunrise Walk ondersteunen? Donaties zijn meer dan welkom.

Doneer dan via deze knop

 

Over ALS schreef Piet zelf dit verhaal:

Als de zon schijnt, schijnt ie harder

Als ie niet schijnt is het donkerder

Iemand die voorbij loopt kijk ik na

En denk

Zo liep ik ooit

Als ik moe ben, wil ik niet in de stoel gaan zitten

Ik wil alles net zo doen als toen ik nog gezond was

En gewoon kon lopen

Maar dat kan ik niet meer

Ik zeg tegen mezelf

Dat ik bezig moet blijven

Niet bij de pakken neer gaan zitten.

Niet toegeven

Geef nou maar toe, denk ik dan

Dan ben je misschien niet zo moe

Mijn gedachten gaan de hele dag door

Ze lijken een moeras

Ik zak erin weg maar verzuipen doe ik niet

Ik ga door

Ik moet door blijven gaan want misschien is er redding

Hoop is energie

Ik weet ook dat ik niet teveel moet treuren

Dus ik maak plezier

Want er is ook veel plezier op de wereld

En daar doe ik aan mee

Tot mijn plezier op is

En ik schuif dingen voor me uit

Akelige gedachten

Over alles wat me dierbaar is

Zo dierbaar

Dat ik er niet aan kan denken

En ik plan dan maar dingen

Want dan is er altijd iets, in de toekomst, dat wél vastligt.