Interview Judith van de Pas - “Zoals ons mam zou zeggen: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”

07 september 2022 20:46

De Brabantse Judith van de Pas heeft zich ingeschreven voor de ALS Sunrise Walk en hoopt dat er een recordaantal deelnemers mee zal lopen in de strijd tegen ALS. “Zoals ons mam zou zeggen: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”. Judiths moeder José heeft helaas de strijd tegen ALS verloren in maart 2022, maar door met “Team Joseeke” mee te lopen tijdens de ALS Sunrise Walk, hoopt Judith geld op te halen zodat in de toekomst deze vreselijke ziekte de wereld uit kan. “Wij willen geld op halen voor meer onderzoek en uiteindelijk voor meer duidelijkheid en een kans op genezing voor deze ziekte.”

“Ons mam”

Judith woont samen met partner Adryo, is moeder van twee kinderen en heeft twee broers en een zus. “In november 2020 kreeg “ons mam Jose” na een zoektocht van een jaar, de diagnose ALS.” Hoewel de familie weinig wist over de ziekte, was wel direct duidelijk dat het een ongeneeslijke ziekte is. “Een rotziekte... wat zou dit ons gaan brengen? Mam was 76 jaar ten tijde van de diagnose en had een fijn leven thuis samen met ons pap en hun hondje Puk. Slechts 16 maanden na de diagnose is ze overleden.” De machteloosheid, frustratie en het verdriet die de familie heeft gevoeld tijdens de zoektocht naar de diagnose, het ziek zijn van Jose en over de onzekere toekomst heeft het gezin doen besluiten om zich in te schrijven voor de ALS Sunrise Walk: Team Joseeke was een feit!

 

Hoofd boven water

ALS heeft de familie enorm veel verdriet gebracht: met name de onzekerheid over de toekomst, hoe gaat de ziekte zich ontwikkelen... Maar ook de diagnose en de zorgen over haar beide ouders vielen Judith zwaar: “Mijn vader van destijds 82 jaar maar bleek een geboren liefdevolle mantelzorger. Samen regelden en planden we de nodige zorg en gingen we op een zoektocht naar de zorgmogelijkheden hier in dit land.”

Judith is en was erg blij met de hulp die ze kreeg van zorgprofessionals. “Van de huisarts en de huishoudelijke ondersteuning tot de professionals van het revalidatiecentrum, stuk voor stuk kanjers! Zij hebben ons enorm geholpen met de zoektocht naar het optimaliseren van de zorg en het welbevinden van ons mam. Er werd écht geluisterd……er was tijd voor mam maar zeker ook voor ons: we stonden er niet alleen voor!” Het zijn deze mensen die het gezin helpen om het hoofd boven water te houden in de onzekere tijd. Judith: “Schroom vooral niet om hulp te vragen: zij zijn er voor de patiënt, maar zeker ook voor hun naasten!”

 

Hartverwarmende herinneringen

Toch heeft de diagnose en het ziekteproces de familie ook heel veel mooie dingen gebracht. “Ons hechte gezin, onze mooie familieband, de vele lieve vrienden en familie van pap en mam die met ons meedachten over de zorg en hun hulp aanboden… Hartverwarmend!” Gelukkig hebben ze ook nog veel mooie herinneringen met Jose mogen maken waar de familie met een warm gevoel op terug kijkt. De ALS Sunrise Walk wordt hopelijk net zo’n mooie herinnering, al zal het vooral ook een moment van bezinning worden denkt Judith. “Mam is dan 11 maanden daarvoor overleden.

Tijdens de wandeling zullen we lotgenoten zien, en staan we stil bij wat het ons allemaal gebracht heeft. Maar het belangrijkste is dat met ons opgehaalde geld er op enig moment in de toekomst het anderen gespaard blijft om deze ziekte zo te moeten ervaren.”

 

Alles is welkom

Regelmatig wandelt Judith een flink stuk met hond Rody. Zo bereidt ze zich voor op de 15 kilometer die ze zal gaan afleggen tijdens de ALS Sunrise Walk. “Binnen ons team wordt er 5 of 15 kilometer gelopen, dit is afhankelijk van de training. Mijn eigen voorbereiding zal niet echt uitgebreid zijn, maar op karakter gaat me dit zeker lukken!” Team Joseeke bestaat momenteel nog alleen uit familie, maar iedereen die wil kan zich aansluiten. Judith: “Het doel is om met “Team Joseeke” zoveel mogelijk geld op te halen, en zoals ons mam zou zeggen: “hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Het team heeft via social media al aardig wat donaties opgehaald. Via Facebook en WhatsApp laten ze mensen weten dat ze meelopen met de ALS Sunrise Walk en dat mensen een donatie kunnen doen. In de komende tijd gaan ze nog kijken op welke manier het team nog extra geld kan ophalen. “De ALS Sunrise Walk is in februari dus we hebben nog even tijd om hieraan te werken. Wij zijn blij met alle steun die we krijgen: lopers en donaties: alles is welkom!”

 

ALS: Altijd Liefdevol Samen

We sluiten dit interview af met een bijzondere en persoonlijke tekst. Judith wil namelijk graag nog een tekst delen uit de speech die ze schreef voor het afscheid van “ons mam”. Het verwoordde haar gevoel van dat moment en ze hoopt dat andere mensen hier misschien ook steun aan kunnen hebben.

 

ALS…… is ons overkomen!

ALS…… is amyotrofische laterale sclerose

ALS…….betekent voor ons: Accepteren-Loslaten-Samen Verder

ALS…….Altijd Liefdevol Samen

 

Wil jij net als Judith meelopen in de strijd tegen ALS? Schrijf je dan nu in en loop mee!