Interview Ludy van den Heuvel – “Zorg voor elkaar, geef om elkaar en wees er voor elkaar. Niet alleen voor degene die ALS heeft, maar ook voor de mensen eromheen.”

10 januari 2023 11:59

Ludy van den Heuvel (37) is opgegroeid in een gezin van vijf kinderen. Momenteel woont ze samen met haar vriend, dochter (3) en twee honden in Amsterdam. Ze loopt in de nacht van 10 op 11 februari 2023 mee tijdens de ALS Sunrise Walk voor haar moeder, die in juli 2021 de diagnose ALS kreeg. “Ondanks dat mama niet meer kon bewegen, praten, eten of drinken, bleef ze wel mijn moeder. Met dezelfde humor en blik in haar ogen. Mensen met ALS, PSMA en PLS zijn nog exact hetzelfde alleen de vorm is anders.” Op 24 april 2022 is Ludy’s moeder overleden aan de gevolgen van ALS. 

Positiviteit en doorzettingsvermogen 

“In de zomer van 2020 begon mijn moeder geleidelijk aan slechter te praten. Ze had een briefje op de achterkant van haar telefoon waarop ze had geschreven dat ze niet meer goed kon praten, maar dat ze alles wel heel goed begreep.” Na een hoop onderzoeken, kwam haar moeder uiteindelijk bij het UMC terecht. Hier kreeg ze de diagnose PLS. Het praten ging steeds slechter. Ook het eten en drinken werd voor de moeder van Ludy steeds moeilijker. “We komen uit een gezin van doorzetten en overal het beste van maken, dus we deden voor mama alles door de blender en maakten er met zijn allen het beste van.” Uiteindelijk kreeg haar moeder eten via een sonde in haar buik en communiceerde ze door middel van een aangepaste iPad. Hiermee kon het gezin zich een tijdlang goed redden. De moeder van Ludy had net haar draai gevonden in het leven met PLS toen ze in juli 2021 toch de diagnose ALS kreeg. “Dit was een klap voor ons allemaal.” Ondanks de diagnose ALS bleef het gezin positief. “We gingen op vakantie naar Italië met elkaar, naar Vlieland, vierden kerst, we probeerden alles positief te benaderen. Maar helaas haalde de ziekte ons toch in.” 

 

Liefdevolle periode 

De vader van Ludy had tot eind december 2021 bijna de volledige zorg zelf gedaan, maar de situatie was niet meer houdbaar. “We zijn aan de slag gegaan met een schema, zodat altijd één van de kinderen bij papa en mama thuis was en we de nachten konden afwisselen met onze vader. Zo kon hij een beetje bijslapen.” Na een tijdje werd de zorg te zwaar en uiteindelijk is de moeder van Ludy naar een hospice gegaan. Ook hier bleef er altijd iemand slapen en hielp het gezin met de zorg. De moeder van Ludy is iets minder dan twee weken in het hospice geweest. Op zondag 24 april is ze overleden. “Het was een bijzondere, intense, maar ook liefdevolle periode, waarin we ons allemaal voor de volle 1.000% hebben gegeven aan de zorg van onze moeder en zorg voor elkaar. We hebben dit echt als gezin gedaan en daar kijk ik met trots en liefde op terug.” Dit is dan ook wat Ludy aan andere mensen wil meegeven: “Zorg voor elkaar, geef om elkaar en wees er voor elkaar. Niet alleen voor degene die ALS heeft, maar ook voor de mensen eromheen.” 

 

ALS Sunrise Walk 

In de nacht van 10 op 11 februari 2023 loopt Ludy mee tijdens de ALS Sunrise Walk, ter nagedachtenis aan haar lieve moeder. Samen zetten we zo ALS in het licht en herdenken we de mensen die de strijd hebben verloren. De wandeling ziet Ludy vol vertrouwen tegemoet. “In het dagelijks leven wandel ik al vrij veel, dus dit moet lukken. Een echte voorbereiding heb ik dus niet. Ik verwacht wel dat het een wandeling wordt waar ik een hoop bijzondere verhalen te horen zal krijgen en mensen zal leren kennen.” Binnen enkele dagen tijd heeft ze al een waanzinnig bedrag weten op te halen. Als wij vragen of ze tips heeft voor andere deelnemers zegt ze dan ook het volgende: “Je netwerk inschakelen!”.  

 

Sprankje hoop 

Onderzoek naar de ziekten ALS, PSMA en PLS is enorm hard nodig, want een behandeling en oplossing zijn er helaas nog altijd niet. Voor deze onderzoeken is veel geld nodig. Ludy hoopt nog veel meer geld op te halen in de strijd tegen ALS: “Ik zou graag willen dat mensen met ALS een sprankje hoop krijgen nadat ze de diagnose ALS hebben gekregen.” 

 

Help jij mee om mensen dat sprankje hoop te geven? Doneer dan via de actiepagina van Ludy of loop zelf ook mee tijdens deze bijzondere nachtelijke wandeltocht! Meer info of direct aanmelden? Klik hier.