Interview Marieke van den Andel: “Het gemis is groot, we missen haar enorm. Meedoen aan de ALS Sunrise Walk is voor ons een stuk verwerking.”

15 januari 2023 18:55

Marieke van den Andel groeide op met haar ouders en drie zussen. In juli 2022 overleed de moeder van Marieke aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Ter nagedachtenis aan haar moeder loopt Marieke in februari samen met haar vader en zussen mee tijdens de ALS Sunrise Walk. Het gezin vormt samen Team Hart vol liefde: “Deze naam is heel bewust gekozen, want vol liefde staan wij als gezin om elkaar heen. Niet alleen tijdens haar strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte, maar ook na haar overlijden in deze heftige tijd vol verdriet. Maar gelukkig zien we ook altijd de lichtpuntjes, net zoals onze moeder ook altijd deed.”  

 

Positiviteit

In de zomer van 2021 kreeg de moeder van Marieke de diagnose ALS. Het traject waar het gezin in belandde was ontzettend zwaar. “Elke dag weer werd mijn moeder geconfronteerd met dingen die ze graag wilde, maar niet meer kon omdat haar lichaam haar in de steek liet. Dingen zoals het zelf kunnen drinken, een pen vasthouden om woordzoekers te kunnen doen of het zwaaien naar haar dochters. Iemand die je liefhebt zó te zien lijden, dat is loodzwaar.” De spierziekte kreeg Mariekes moeder steeds meer in z’n greep. Toch bleef de moeder van Marieke positief en was ze blij met iedere dag, dankbaar voor de dag die haar gegeven was. “Ze probeerde altijd positief te zijn, haalde troost uit muziek en was in voor een grapje.” De stem van Mariekes moeder is gedurende het hele traject intact gebleven, al nam de kracht hiervan wel af. Maar communiceren met haar moeder door middel van spraak, bleef dus mogelijk. “Wat waren we hier dankbaar voor. Iedere dag was weer een geschenk, weer een dag die we samen mochten doorbrengen en waar we elkaar konden vertellen hoeveel we van elkaar hielden.” Elf maanden na de diagnose moest de moeder van Marieke helaas de strijd tegen ALS opgeven. In juli 2022 overleed ze op 67-jarige leeftijd veel te jong aan de gevolgen van ALS.  

 

ALS Sunrise Walk 2022 

Een paar maanden voor het overlijden van haar moeder liep Marieke mee tijdens de eerste editie van de ALS Sunrise Walk. Het team heeft toen een mooi bedrag weten op te halen in de strijd tegen ALS. Marieke: “Mijn moeder was zo trots dat we zoveel geld hadden opgehaald.” Ze haalden veel donaties op door de actiepagina te delen via Facebook en WhatsApp. Marieke vond de ALS Sunrise Walk een bijzondere ervaring: “Om samen met zoveel mensen voor hetzelfde doel midden in de nacht te lopen, is heel bijzonder. Sommige stukken liepen we in stilte, soms kwam er iemand voorbij waar we een praatje mee hebben gemaakt. Verbonden zijn en allemaal met hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek, zodat er eindelijk een medicijn uitgevonden kan worden tegen ALS.”  

 

Verwerking 
Ook dit jaar is Marieke weer van de partij tijdens de ALS Sunrise Walk. Dit jaar loopt ze mee ter nagedachtenis aan haar moeder. Tijdens het nachtelijke wandelevenement staat ze er ook dit jaar niet alleen voor. Samen met haar vader en twee zussen gaat ze het avontuur aan als Team Hart vol liefde. Haar zus Anja en haar vader lopen tijdens de ALS Sunrise Walk de 15 kilometerroute. Marieke zelf loopt samen met zus Christine de 25 kilometerroute. “Meedoen aan de ALS Sunrise Walk is voor ons een stuk verwerking. Wandelen is goed om je hoofd wat leger te maken.”  

 

Statiegeld & kerstmarkt 
Team Hart vol liefde hoopt weer veel geld op te halen in de strijd tegen ALS. Ze delen hun actiepagina daarom regelmatig op sociale media en via WhatsApp. Daarnaast kunnen bij Albert Heijn Parkweide in Ede statiegeldbonnen worden ingeleverd, waarvan de opbrengst naar onderzoek voor ALS gaat. Bij haar zus Christine op school is een Kerstmarkt georganiseerd, waarvan de opbrengst ook naar de Stichting ALS gaat. Met het opgehaalde geld worden onderzoeken naar ALS en aanverwante ziektes gefinancierd. Onderzoek naar de ziekten ALS, PSMA en PLS is hard nodig, want een behandeling en oplossing zijn er helaas nog niet. Marieke: “Wat zou het mooi zijn als er een geneesmiddel komt, zodat de diagnose niet automatisch betekent dat je het leven los moet laten.”  

 

Wil je Team Hart vol liefde steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina. Of loop ook mee tijdens deze bijzondere nachtelijke wandeltocht! Marieke: “Houd je van wandelen en een uitdaging? Dan is de ALS Sunrise Walk echt iets voor jou!” 

 

Meer info of direct aanmelden? Klik hier!