Interview Paul Kok – “Je voelt je machteloos. Door mee te lopen tijdens de ALS Sunrise Walk wil ik een bijdrage leveren om ALS meer bekend te maken.”

31 januari 2023 10:56

‘TEXEL loopt voor Kees Sikkes’ is de naam van het team waarmee Paul Kok in de nacht van 10 op 11 februari deelneemt aan de ALS Sunrise Walk. “Al tientallen jaren komen we met verschillende activiteiten bij elkaar op Texel. Bijvoorbeeld om te werken op het landje bij Den Burg, om feesten te vieren of gewoon om even met elkaar te zijn! Kees is dan ook vaak van de partij en sinds kort is hij met pensioen. Vorig jaar is bij hem de diagnose ALS vastgesteld.” De teamnaam ‘TEXEL loopt voor Kees Sikkes’ zegt het al, het team loopt de ALS Sunrise Walk om hun vriend Kees in het licht te zetten. 

 

 

Momenten koesteren

Paul is in de afgelopen jaren al meerdere keren geconfronteerd met de spierziekte ALS. De ziekte komt steeds angstaanjagend dichtbij. “Je weet dat de ziekte progressief is en toch word ik steeds verrast door de snelheid ervan.” Een buurman, een broer van een collega en vriend(en) van Paul hebben de diagnose ALS al moeten ontvangen. “Je voelt je zo machteloos. Om dan toch nog wat te bieden, wil je er zijn voor de nodige afleiding.” Vorig jaar was het zijn vriend Kees die de diagnose ALS kreeg. “Kees is nuchter in wat de ziekte ALS voor hem betekent en dankbaar voor hetgeen wat hij nog wel kan. Deze momenten koestert hij en wij koesteren die met hem.”  

 

Geen tijd 

Het frustreert Paul om te zien dat de relatieve onbekendheid van de ziekte zorgt voor vervelende zaken tijdens het ziekteproces. “Wat ik onder andere merk, is dat aanvragen van voorzieningen bij de gemeente altijd veel tijd vragen. Maar tijd is nou net waar je weinig van hebt, wanneer je lijdt aan ALS. Ik hoop daarom dat er snel meer bekend wordt bij instanties die begeleiding van het hele ziekteproces kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door van elkaar te leren.” Daarom is het zo enorm belangrijk dat we in actie komen en met elkaar geld ophalen in de strijd tegen ALS. Er is geen tijd te verliezen! 

 

ALS Sunrise Walk 

Paul helpt mee door in de nacht van 10 op 11 februari mee te lopen tijdens de ALS Sunrise Walk. Paul: “Ik wil een bijdrage leveren om ALS meer bekend te maken.” Tijdens het nachtelijke wandelevenement loopt hij de 15-kilometerroute. Ook de andere teamleden van team TEXEL loopt voor Kees Sikkes lopen tijdens de ALS Sunrise Walk de 15-kilometerroute. In de komende weken gaat Paul aan de slag om zich voor te bereiden op de wandeltocht. Dit doet hij door veel te gaan wandelen. “We lopen met een grote groep, dus ik ben wel benieuwd hoe we met zijn allen gaan lopen.” Lachend voegt hij daaraan toe: “Wij zijn geen langeafstandslopers, maar lopen meer van kroegje naar kroegje. Ik weet wel uit ervaring dat we dit wel lang kunnen volhouden.”  

 

 

Donaties ophalen 
Team TEXEL loopt voor Kees Sikkes heeft al een mooi bedrag op weten te halen in de strijd tegen ALS. Dit hebben zij gerealiseerd door de actie in de eigen omgeving goed onder de aandacht te brengen. De 10 teamleden hebben al een mooi bedrag opgehaald, maar ze willen graag nog meer geld ophalen. Er is nog veel onderzoek nodig naar de ziekten ALS, PSMA en PLS en daar is geld voor nodig. Wil je team TEXEL loopt voor Kees Sikkes steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere nachtelijke wandeltocht! Meer info of direct aanmelden? Klik hier.