Interview Peter Beukema – “Door mee te lopen tijdens de ALS Sunrise Walk willen wij Coby gedenken. Niet opgeven heeft zij ons geleerd, tot op de allerlaatste dag dat ze leefde!”

03 februari 2023 14:10

De vrouw van Peter Beukema werd ruim tien jaar geleden gediagnosticeerd met de spierziekte ALS. Ondanks alle belemmeringen waar zijn vrouw Coby door de ziekte mee te maken kreeg, bleef ze zoveel mogelijk genieten van het leven. Gedurende de jaren dat zij ALS had, heeft Coby vele (on)mogelijke dingen gedaan. Mooie voorbeelden hiervan zijn parachutespringen, motorrijden en cruisen. “Dat is uitzonderlijk knap en een groot voorbeeld voor ons allemaal. Niet opgeven heeft zij ons geleerd, tot op de laatste dag dat zij leefde.” In november 2022 overleed Coby, na ruim tien jaar met de ziekte geleefd te hebben. 

 

Mooie herinneringen 

Peter heeft van dichtbij meegemaakt wat een vreselijke rotziekte ALS is. “Er zijn geen medicijnen, er is geen behandeling. Maar wel veel frustrerende zaken zoals bijvoorbeeld de vaak ingewikkelde thuiszorg en het trage verloop bij de aanschaf van hulpmiddelen. Omstanders zeggen: ‘Maak er nog wat van’, ‘geniet zolang het nog kan’, ‘blijf positief’, maar dat valt echt niet mee.” Wel heeft Peter via zijn vrouw gezien dat je door achter de geraniums te gaan zitten niet veel plezier zult beleven, maar als je je best doet om mooie herinneringen te maken je daar wél kracht, moed en zin om door te leven uit kan halen. Dat wenst Peter dan ook alle ALS-patiënten en naasten toe: “Ga niet bij de pakken neerzitten. Regel een aantal zaken (zorg, hulpmiddelen, woonomgeving, etc.) en LEEF zolang het kan.” Coby heeft met haar strijd laten zien dat je veel meer kunt dan je denkt. Zelfs het gebruik van allerlei ongewenste hulpmiddelen, zoals rolstoel en tilliften, hielden haar niet tegen om positief in het leven te staan. 

 

Team Coby5015 

Tijdens de ALS Sunrise Walk loopt Peter samen met Team Coby5015 in de nacht van 10 op 11 februari de zonsopgang tegemoet. Team Coby5015 bestaat uit een groot aantal teamleden. Peter: “Daaruit maak ik op dat het credo van mijn vrouw ‘Leef, geef niet te snel op’ mooi wordt overgenomen. ‘Je kunt meer dan je denkt’ heeft zij ons laten zien en dat geeft ons kracht om mee te doen tijdens de ALS Sunrise Walk.” Door mee te doen aan de ALS Sunrise Walk wil het team niet alleen ALS, maar ook Coby als persoon in het volle licht zetten. Naast de extra aandacht die de ALS Sunrise Walk genereert voor de ziekte, denkt Peter ook dat de loop verbroedert: “Iedereen die meeloopt heeft wel iets met ALS meegemaakt. Zo worden alle deelnemers als het ware één grote ALS-familie. Dat geeft moed en steun, je bent blijkbaar niet de enige die met deze rotziekte te maken heeft.” 

 

QR-code op bedankkaart 
Alle teamleden bereiden zich op hun eigen manier voor op de nachtwandeling. Sommigen trainen echt serieus en anderen gaan onvoorbereid de wandeling tegemoet. Peter loopt zelf de 5-kilometerroute. “Dat is lang genoeg voor mijn wat wankele onderstel.” Verder probeert hij af en toe de sponsoring een extra zetje te geven. Zo is op de bedankkaart, naar aanleiding van het overlijden van Coby, een QR-code vermeld om zo extra sponsorgeld in te zamelen. “Dat was een heel goed plan.” Peter geeft het volgende mee: “Benader actief je omgeving, het gaat namelijk niet vanzelf. Als je er persoonlijk op afgaat, willen heel veel mensen je sponsoren!” 

 

Wil jij team Coby5015 ook helpen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere nachtelijke wandeltocht! Meer info of direct aanmelden? Klik hier.