Interview Kitty Verhoeven – “Misschien vreemd om te zeggen, maar ik had dit proces niet willen missen. Het maakt me een beter mens, ik leef bewuster en kan echt met momenten dankbaar zijn.”

07 februari 2023 12:15

Kitty Verhoeven (50) is getrouwd en moeder van drie dochters. In 2019 begonnen de klachten met een klapvoet en had Kitty moeite om ‘door’ te lopen. Er werd een kanaalstenose ontdekt en dat zou mogelijk de klachten veroorzaken. De klachten werden erger. “Uiteindelijk is er op eigen verzoek verder onderzoek ingezet en werd in juli 2020 in Utrecht het doodvonnis gegeven.” Kitty krijgt te horen dat zij de motorische zenuwaandoening ALS heeft. In de nacht van 10 op 11 februari doet zij samen met een naar haar vernoemd team mee aan de tweede editie van de ALS Sunrise Walk.  

 

Spoedeisende hulp

Kitty is al zo’n 20 jaar werkzaam binnen ziekenhuis Bernhoven Uden als spoedeisende hulp verpleegkundige. “Een onwijs leuk beroep in een prachtig werkgebied.” Sinds 2019 werkt ze alleen nog als coördinerend verpleegkundige op de spoedeisende hulp, omdat de ziekte dan haar mobiliteit al heeft aangetast en ze daardoor in acute situaties niet meer de juiste zorg kan bieden. Ze weet op dat moment echter nog niet dat ze ALS heeft. “Uiteindelijk werden mijn klachten erger. Ik strompelde in die tijd de afdeling op om te komen werken. Door COVID stond de wereld stil, dus het viel amper op dat ik moeilijk mobiel was. Uiteindelijk is er op eigen verzoek verder onderzoek ingezet.”  

 

Werk als afleiding 
In juli 2020 krijgt Kitty in Utrecht te horen dat zij gediagnosticeerd is met ALS. Dit kwam als een enorme klap. “Ik wilde vooral doorleven zoals ik gewend was. Uiteraard met steun van familie en vrienden, maar vooral ook het begrip vanuit mijn afdeling hield me letterlijk op de been. Patiënt zijn vind ik moeilijk, toegeven dat ik ziek ben voelde lang als ‘opgeven’ om te leven. Werken is voor mij een afleiding. Op de afdeling ben ik gewoon Kitty, met al mijn kennis en ervaring in het vak.” Sinds het voorjaar van 2021 is Kitty boventallig aanwezig op de spoedeisende hulp en voert ze nog steeds twee ochtenden in de week haar functie uit, zoals deze bedoeld is. “Ik voel me erg zinvol, heb afleiding en heb nooit beseft hoe belangrijk het is om deel uit te maken van een team en organisatie. Er moet gauw een oplossing komen, zodat ik mijn opgedane wijsheid nog lang in de praktijk kan brengen!” 

 

Pittig proces 

Momenteel loopt en staat Kitty niet meer en wordt de kracht in haar armen, handen en vingers langzaam minder. Ze krijgt hulp van de Thuiszorg en haar man is haar belangrijkste mantelzorger. “Die springt te pas en te onpas in en helpt me waar hij kan. Onze kinderen helpen in het huishouden en waar nodig bij bijvoorbeeld schoenen of jas aandoen.” Wanneer alles wordt klaargezet, lukt het Kitty nog net om te koken. Het moeilijkst aan de aandoening vindt ze dat ze steeds een klein beetje van haar lichaam en haar functionaliteit moet inleveren. “Ik vind het een pittig proces, wat met de nodige tranen, angst en onzekerheden gepaard gaat. Natuurlijk maak ik me zorgen over de toekomst, probeer ik uit te zoeken waar mijn grenzen van het leven liggen en of die grenzen er überhaupt zijn. Wanneer ik naar mijn kinderen kijk, besef ik dat ik mijn grenzen voor nu telkens aanpas.” 

 

Dankbaar 
Kitty heeft gemerkt dat zij, maar ook iedereen in haar omgeving, een eigen proces doorloopt in een eigen tempo. Praten, filosoferen en relativeren helpt haar daarbij. Maar afleiding, leven en doorgaan ook. Het gaat om het steeds opnieuw vinden van de balans. “Gelukkig heb ik ontzettend veel leuke, slimme, lieve en behulpzame mensen om mij heen die me hierin helpen. Misschien vreemd om te zeggen, maar ik had dit proces niet willen missen. Het maakt me een beter mens, ik leef bewuster en kan echt met momenten dankbaar zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik wel ‘klaar’ ben met deze ziekte en vanaf nu weer alles wil kunnen. Maar helaas, zo werkt t niet in t leven.”  

 

Hello Kitty 

Tijdens de ALS Sunrise Walk doet Kitty mee tijdens de 5 kilometerroute. Gedurende de wandeltocht staat ze er niet alleen voor. Samen met bijna 90 teamleden vormt ze team Hello Kitty. Het team bestaat uit collega’s, vrienden, familie, buren en iedereen die Kitty een warm hart toedraagt. Kitty: “Ik ben enorm vereerd dat we met zo een groot team zijn, echt overweldigend! Ik ben zo trots dat dit team is opgestart en dat we samen het verschil gaan maken.” Kitty verwacht dat de ALS Sunrise Walk een emotionele happening gaat zijn, die ze absoluut niet wil missen. Vorige editie was ze er nog niet aan toe om deel te nemen aan het evenement, maar dit jaar voelt zij zich enorm strijdlustig. 

 

Ziektewinst 

Kitty: “Het is toch schandalig dat we na zoveel jaar nog steeds niet weten wat de oorzaak van ALS is en wat eraan te doen is?!” Om de oorzaak en een mogelijke behandeling en genezing te achterhalen, is veel geld nodig. Het team streeft er daarom naar om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar behandeling en genezing van ALS. “Ons doel? Heel veel geld ophalen!” Door veel mensen persoonlijk te benaderen met het verhaal van Kitty heeft het team al een mooi bedrag binnen. Die tip wil Kitty de lezers dan ook meegeven: “Leer je verhaal te delen, dit levert je enorm veel begrip en sympathie op. Het verbind je met anderen wat enorm waardevol is.” Verder vragen ze iedereen met een groot netwerk om hun netwerk in te zetten en zo veel mensen aan te sporen tot een donatie. “Zoveel mogelijk bronnen aanschrijven om te sponsoren en soms maar een klein beetje agressief te werk gaan door mensen met het verhaal te choqueren. Dat noemen wij hier ziektewinst.” 

 

Steun Kitty en haar team in de strijd tegen ALS: doneer via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere nachtelijke wandeltocht! Meer info of direct aanmelden? Klik hier.