Interview Ada Stevens – “Tijdens de ALS Sunrise Walk herdenken we onze moeder en oma. Dit doen we natuurlijk dagelijks en ze zit in ons hart, maar wanneer de zon op 11 februari opkomt is ze extra dichtbij.” 

07 februari 2023 19:12

Ada Stevens (39) woont samen met haar man en dochters Merel (13) en Mette (11) in Doetinchem. Vorig jaar liep Ada met haar beste vriendin mee tijdens de ALS Sunrise Walk. “Ik vond dit mooi, bijzonder en toch ook verdrietig om te doen.” Ook dit jaar loopt ze de zonsopgang weer tegemoet tijdens het wandelevenement en zet ze ALS en haar moeder in het licht.  

 

Rotziekte 

Het is juni 2021 wanneer de moeder van Ada te horen krijgt dat zij de spierziekte ALS heeft. Ada’s moeder is zelf verpleegkundige geweest. In haar werktijd als verpleegkundige heeft ze een ALS-patiënt verzorgd en dus van dichtbij gezien wat deze spierziekte met een mens doet. Hierdoor wist de moeder van Ada wat haar mogelijk te wachten stond gedurende haar ziekteproces. Haast wekelijks leverde Ada’s moeder een stukje in. Ze verloor spierkracht en werd steeds benauwder. Ada: “Ik vind ALS een ontzettende rotziekte. Het was zo ontzettend verdrietig en moeilijk om mijn moeder snel achteruit te zien gaan. Van een sterke, onafhankelijke en sportieve vrouw kwam ze in een rolstoel en had ze beademing nodig.”  

Leren van de situatie 

Het ziekteproces bij de moeder van Ada verliep enorm snel, en Ada’s moeder had veel zorg nodig. Ada’s vader is helaas in 2015 al overleden, aan alvleesklierkanker. Vandaar dat hij helaas niet meer in beeld was hier. “Heel waardevol vond ik de gespecialiseerde thuiszorg, die meerdere momenten per dag bij mijn moeder kwam toen ze nog thuis woonde.” Al snel moest de moeder van Ada naar een verpleeghuis. Binnen het verpleeghuis waar de moeder van Ada terecht kwam, was geen ervaring met ALS-patiënten. Ze hebben er alles aan gedaan om Ada’s moeder toch op te kunnen nemen. “Het verpleeghuis heeft alle nodige kennis opgedaan, begeleid door het ALS-team, zodat ze mijn moeder konden opnemen. Mijn moeder vond het erg waardevol dat ze als gepensioneerd verpleegkundige aanvullend kon zijn, zodat het verpleeghuispersoneel van haar situatie kon leren.”  

 

Loslaten 
Na vijf maanden gestreden te hebben tegen ALS, was de moeder van Ada op. Ze wilde niet dat het voor haar familie nog moeilijker zou worden. Ada’s moeder heeft daarom uiteindelijk voor euthanasie gekozen. “Zoals mijn moeder zei: ’Houden van is ook loslaten’.” In het bijzijn van haar vier kleinkinderen, schoondochter en schoonzoon en vastgehouden door haar kinderen Ada en Cees, is de moeder van Ada op 24 november 2021 overleden. Ada: “Wat ik anderen wil meegeven, is dat de ziekte helaas ontzettend snel kan gaan. Probeer ondanks alles de lichtpuntjes te zien, te genieten van elkaar, breng tijd met elkaar door en bespreek alles wat jullie willen. De tijd is kostbaar en waardevol.” 

Herdenken 

Tijdens de eerste editie van de ALS Sunrise walk liep Ada met haar beste vriendin de 25-kilometerroute. Ze heeft de wandeltocht als ontzettend mooi en bijzonder, maar ook verdrietig ervaren. Ada is dankbaar dat haar vriendin de wandeltocht met haar is aangegaan. Ook dit jaar is Ada weer van de partij tijdens de ALS Sunrise Walk. Deze editie loopt ze samen met haar dochters en broer Cees de 15-kilometerroute. Samen vormen ze Teamamoma. Ada: “Ik verwacht van deze tweede ALS Sunrise Walk een mooie, bijzondere en emotionele wandeling samen met mijn broer, twee dochters en natuurlijk alle andere wandelaars. Ik ga genieten, maar vooral mijn moeder herdenken. Dit doen we natuurlijk dagelijks en zit ze in ons hart, maar wanneer de zon op komt op 11 februari is ze extra dichtbij.”  

 

Onderzoek naar medicijn 
Ook staat Ada stil bij alle andere mensen die zijn overleden aan ALS en aan de mensen die momenteel de ziekte hebben. Ze hoopt dat er ooit een medicijn komt, waardoor de ziekte behandeld kan worden. Ada vindt het enorm belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar ALS en ze is blij dat ze met haar opgebrachte donaties een kleine bijdrage kan leveren in de strijd tegen de vreselijke spierziekte. “Ik ben dankbaar voor alle mensen die aan ons doneren!”  

 

Wil je Ada en haar team steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere nachtelijke wandeltocht! Meer info of direct aanmelden? Klik hier.