Interview Ans Stoks – “Ik loop niet speciaal voor iemand, maar ik doe mee omdat ik dankbaar ben dat ik nog goed kan bewegen".

08 februari 2023 14:22

In 2022 deed Ans Stoks al mee aan de allereerste editie van de ALS Sunrise Walk. In haar omgeving is er gelukkig niemand met de diagnose ALS, maar ze wilde graag aan het wandelevenement deelnemen om haar steentje bij te dragen. Ook tijdens de tweede editie loopt Ans mee tijdens de ALS Sunrise Walk. Samen met alle andere deelnemers wandelt Ans in de nacht van 10 op 11 februari dwars door Utrecht, de zonsopgang tegemoet. 

Mobiel 
Ans heeft niemand in haar omgeving met ALS. Vaak is dat een motivatie bij deelnemers aan evenementen voor het goede doel. “Ik ben heel dankbaar dat ik op dit moment nog volledig mobiel ben. Ik realiseer me wel dat het lijntje tussen gezond en ziek zijn erg dun is”, aldus Ans. Daarom besloot ze om deel te nemen aan de eerste editie van de ALS Sunrise Walk in februari 2022. Gelukkig is Ans nog steeds goed mobiel, waardoor ze er ook dit jaar weer bij is tijdens de tweede editie van de ALS Sunrise Walk. “Als ik dan op deze manier mijn steentje kan bijdragen, doe ik dat heel erg graag.”  

ALS Sunrise Walk 2022 
In de nacht van 11 op 12 februari 2022 liep Ans samen met honderden andere deelnemers door de Utrechtse straten tijdens de eerste editie van de ALS Sunrise Walk. “De vorige editie was in mijn ogen zeer goed georganiseerd. Ik heb erg genoten van de bijzondere tocht.” Tijdens het wandelen sprak ze verschillende deelnemers en deelden ze mooie en emotionele momenten met elkaar: “Heel mooi om in het donker te lopen en gesprekken aan te knopen met andere deelnemers. Het gaf me een gevoel van saamhorigheid.” Ans vond het supergaaf om in de nacht een wandeltocht te maken en ze wil daarom ook aan iedereen meegeven dat je de ALS Sunrise Walk echt moet beleven en ervaren. “En vergeet vooral niet om te doneren om zo onderzoek naar ALS de helpen financieren. Alle beetjes helpen!” 

Voorbereiding 
Door elke dag een stukje te wandelen, bereidt Ans haarzelf voor op de ALS Sunrise Walk. Eén keer per week maakt ze een langere wandeling van ongeveer 10 kilometer. Ans raadt iedereen aan om deel te nemen aan de ALS Sunrise Walk. Niet alleen omdat ze het een mooi evenement vindt en wandelen gezond voor je is, maar ook omdat het voor een goed doel is. Stichting ALS Nederland werft op verschillende manieren fondsen, om zo onderzoek naar een medicijn voor ALS, PSMA en PLS te financieren. Dit doen zij onder andere door evenementen te organiseren, waaronder de ALS Sunrise Walk. Ans geeft aan dat het belangrijk is om zoveel mogelijk geld op te halen. “Geld inzamelen is van belang om hopelijk een doorbraak te vinden in het voorkomen, genezen en/of stabiliseren van deze onmenselijke ziekte.”  

Wil je Ans steunen in haar strijd tegen ALS? Doneer dan via haar actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere nachtelijke wandeltocht! Meer info of direct aanmelden? Klik hier.