Interview Britt Walravens – “Iedere dag zagen we hem achteruitgaan. Zoals hij zelf altijd zei: ‘iedere dag was mijn beste dag’.”

19 oktober 2023 09:11

Britt Walravens (21) woont samen met haar moeder en zusjes Suze (19) en Maud (17) in Brabant. In maart kregen zij te horen dat hun vader Martien ALS had. Vanaf dat moment duurde zijn strijd vijf maanden en één dag. “Iedere dag zagen we hem achteruitgaan. Zoals hij zelf altijd zei: ‘iedere dag was mijn beste dag’.” 

 

Intensieve mantelzorg

Op 31 maart kreeg Martien de diagnose ALS. Vanaf dat moment kon hij iedere dag minder. Samen met haar moeder en zusjes bood Britt vijf maanden lang intensieve mantelzorg. Omdat hij zo hard achteruitging, waren ze genoodzaakt om in oplossingen te denken. “We hebben beugels opgehangen, een sta-op stoel gekocht, spanbanden aan het bed gemaakt zodat hij zich kon optrekken en een drempelhulp gemaakt voor het binnenkomen met de scootmobiel.” 

Machteloosheid

Door de ziekte van hun vader, werd het gezin geconfronteerd met de impact die ALS heeft. “We hebben ons erg machteloos gevoeld en veel verdriet gehad. We missen onze vader enorm en het blijft onwerkelijk. Vooral het idee dat er een jaar geleden nog niks aan de hand was. Ondanks dat we helaas niks meer voor onze vader kunnen betekenen, willen we ons nog wel inzetten voor anderen die deze ziekte hebben of voor de mensen die we het kunnen besparen. We hopen met onze deelname aan de ALS Sunrise Walk zoveel mogelijk geld op te halen voor meer onderzoek naar ALS en een medicijn.”

 

 

‘Hulptroepen’ WhatsApp-groep

Tijdens het ziekbed van hun vader hadden ze een ‘hulptroepen’ WhatsApp-groep. Wanneer ze iets nodig hadden, kon het gezin een berichtje in de groep sturen. Bijvoorbeeld wanneer er iets in huis nodig was of als ze hulp nodig hadden bij het avondeten. Hun hele sociale netwerk zat in deze groep. Britt: “Ik denk dat het heel belangrijk is om hulp te vragen. Onze sociale kring stond altijd voor ons klaar en zonder hen hadden we het niet zo goed voor papa kunnen zorgen.“ 

 

Team Tinus

Na het overlijden van Martien (bijnaam Tinus) heeft Britt een bericht in de WhatsApp-groep gestuurd over de ALS Sunrise Walk. Er werd al snel enthousiast gereageerd en intussen telt team Tinus maar liefst 50 teamleden en hebben ze bijna €12.000 opgehaald. Britt kijkt uit naar maart: “Ik verwacht een emotionele en waardevolle tocht, waarin we eindelijk mensen gaan ontmoeten die ongeveer in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten. Ik verwacht een stukje rouwverwerking, veel goede gesprekken met onze sociale kring en een gevoel van verbondenheid.”

 

Wil jij Britt en haar team ook steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere wandeltocht! Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier