Interview Merel Abbing – “We kunnen nog maar moeilijk bevatten dat papa ongeneeslijk ziek is"

10 november 2023 09:35

Merel Abbing (37) komt samen met haar zussen Eva (39) en Tessa (33) in actie. In december 2022 kreeg hun vader de diagnose ALS. Ze zijn vastberaden om de verschrikkelijke ziekte  de wereld uit te helpen. “We kunnen nog maar moeilijk bevatten dat papa ongeneeslijk ziek is.”


Twee diagnoses

De vader van Merel had al een tijdje last van krachtvermindering in zijn rechterbeen. Eerst dachten ze dat er een zenuw bekneld zou zitten, alleen ervaarde hij geen pijnklachten, waardoor dat onwaarschijnlijk was. In augustus 2022 ging hij naar de neuroloog. “Er werd onderzoek gedaan en daar kwam uit dat mijn vader geen ALS of een andere spier- en/of zenuwziekte had. Helaas werden de klachten erger en het lopen ging achteruit. Mijn vader maakte een nieuwe afspraak met de neuroloog, waarna hij werd doorgestuurd naar het ALS Centrum in Utrecht. Daar werd in december 2022 alsnog de diagnose ALS geconstateerd.”


Emotioneel

Toen de vader van de zussen de diagnose ALS kreeg, stond hun wereld stil. De diagnose is bijna een jaar geleden en nog steeds is het erg emotioneel en moeilijk. “Wij hebben de leukste en liefste vader van de wereld en kunnen nog maar moeilijk bevatten dat papa ongeneeslijk ziek is. Hij is een echte trotse vader en opa die altijd voor zijn dochters en kleinkinderen klaarstaat. Sinds de diagnose is hij erg emotioneel en gaat hard achteruit. Hij baalt ontzettend van het feit dat hij eigenlijk niks meer kan van wat hij vroeger deed. Het reizen, een stuk fietsen of stoeien en spelen met de kleinkinderen gaat niet meer. Maar het motto van mijn vader blijft: ‘if you can dream it, you can do it’.”Tijd voor actie

Kort na de diagnose besloten Merel en haar zussen in actie te komen als ‘Team MeTesEva’. Hun doel is om ALS de wereld uit te helpen. “We kwamen op het idee om mee te lopen met de ALS Sunrise Walk. Sinds wij vrienden en familie hebben verteld over onze deelname, steunen steeds meer mensen ons met een donatie of ze wandelen zelfs mee. Onze tante en haar partner komen speciaal over vanuit Zwitserland om mee te lopen. Wij zijn iedereen heel dankbaar dat zij ons hierin supporten en voor ons klaarstaan.”

Wil jij Merel en haar team ook steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere wandeltocht! Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier.