Actie inspiratie

04 december 2023 18:16

Team Jozeph loopt op 1 maart 2024 de zon tegemoet omdat hun familielid Joop de diagnose ALS heeft gekregen. Halverwege oktober besloten ze zich aan te melden voor de ALS Sunrise Walk en binnen anderhalve maand haalden ze bijna €7.000 op. Wij vroegen Joke, de vrouw van Joop, hoe ze dit zo snel hebben gedaan. 


Hoe zijn jullie begonnen met het werven van donaties?

“We deelden onze actie in de WhatsAppgroep met familie. Daar werd zo positief op gereageerd, dat er een speciale Sunrise Walk WhatsAppgroep is ontstaan. Nieuwe teamleden meldden zich aan, maar er werd vooral ook veel gedoneerd door vrienden en collega’s.” 

 

 

Al meer dan 250 mensen hebben gedoneerd. Hoe is dat tot stand gekomen?

“De meeste mensen doneerden via WhatsApp en Facebook. Daarnaast kwamen er veel donaties binnen via mijn zus, die in een café werkt waar veel mensen Joop kennen. Ze is erg goed in het promoten van Stichting ALS Nederland en zo zijn er extra veel donaties binnen gekomen. Andere familieleden zijn er ook erg druk mee. Mijn neef en nicht in Ierland hebben zelfs een pubquiz georganiseerd waar ze €200 mee ophaalden.”

 Jullie hebben een braderie georganiseerd, kun je daar meer over vertellen? 

“We kwamen op het idee om een braderie te organiseren, omdat we iets extra’s wilden doen. Ik ben in Spijkenisse verschillende winkeliers gaan benaderen en heb gevraagd of ze iets wilden doneren. Het was verbazingwekkend hoeveel mensen direct bereid waren om wat te schenken. Zo ontstond het idee om een loterij te organiseren, die op de braderie zou plaatsvinden.” 

 

 

Hoe kwam de organisatie van de braderie tot stand?

“We hebben allereerst een locatie geregeld. Dat bleek niet zo moeilijk te zijn, omdat er beneden in ons wooncomplex een restaurant is dat er direct mee instemde om belangeloos hun locatie beschikbaar te stellen. Vervolgens ben ik winkeliers gaan benaderen. Daarna hebben we een flyer ontworpen die door onze woningstichting werd afgedrukt. De flyer is op meer dan 200 adressen bezorgd.”
De braderie vond plaats op 3 december, hoe is het gegaan?

“Het was een groot succes! Ruim 100 mensen bezochten de braderie en mede dankzij de loterij is er €1.406,60 opgehaald. Het was een gezellige en emotionele dag. We willen iedereen die hieraan heeft meegewerkt heel erg bedanken!” 

 

Welke tips zou je anderen geven om donaties op te halen in de strijd tegen ALS?

“Ik was brutaal genoeg om winkeliers te benaderen. Het heeft bij mij wel wat losgemaakt dat onbekenden heel spontaan ja zeggen. Daardoor raakte ik nog gemotiveerder om meer donaties te vragen. Het zal je verbazen hoeveel mensen ja zeggen als je om een donatie vraagt.”

 


Wil jij ook een actie organiseren of heb je vragen over fondsenwerving? Neem dan contact op met onze collega Romy (r.vansteen@als.nl of 088 – 6660333).