Interview Marianne Fens – “Het was prachtig om in de nacht door Utrecht te wandelen met zoveel mensen die zich inzetten voor ALS.”

28 december 2023 14:29

Marianne Fens gaat voor de derde keer de zon tegemoet lopen tijdens de ALS Sunrise Walk. Haar broer Piet kreeg in 2021 de diagnose ALS. Kort daarna besloten Marianne, haar broer en zussen in 2022 mee te doen aan de eerste editie van de ALS Sunrise Walk. Dit jaar wandelen ze voor de derde keer mee als Team Deurdonderen, samen met Piet, zijn vrienden, familie en collega’s.

 

Verdriet, angst en onzekerheid

Vanaf het moment dat Piet in oktober 2021 de diagnose ALS kreeg, gaat hij langzaam achteruit en is hij steeds meer afhankelijk van hulp. “We vinden het ontzettend knap dat hij blijft strijden tegen de ziekte. Hij geeft niet op. De achteruitgang die er steeds is, maakt het moeilijk. We hebben de periode net na de diagnose ervaren als een periode van verdriet, angst, onzekerheid en veel emoties. Maar het leidt ook ook tot nog meer verbinding. Het samenzijn is voor ons erg belangrijk, in deze periode misschien nog wel meer dan net na zijn diagnose.  We ondernemen als broers en zussen veel met elkaar en maken mooie herinneringen, zoals: op vakantie naar Zwitserland, naar het theater, uit eten gaan en elkaar vaak bezoeken. Zo hebben we regelmatig een broers- en zussendag waar we van genieten.” 


Team Deurdonderen

Marianne en haar familie doen mee aan de ALS Sunrise Walk, omdat ze machteloos tegenover de ziekte staan, maar op deze manier toch het gevoel hebben iets te kunnen doen. “De eerste deelname was voor ons heel bijzonder en emotioneel, omdat Piet net voor de eerste editie de diagnose kreeg. We besloten mee te doen als broer en zussen, maar veel familie, vrienden en collega's wilden hier ook graag aan deelnemen. Zo is team Deurdonderen ontstaan. Piet zijn lijflied is ‘Deurdonderen’ van Normaal, zodoende ontstond de teamnaam. De tweede editie was vanzelfsprekend. Het team werd steeds groter. Ieder teamlid had een zwart petje op met de tekst ‘Deurdonderen’. We voelden ons één grote familie. De tocht hebben we als heel mooi ervaren. Het was prachtig om in de nacht door Utrecht te wandelen met zoveel mensen die zich inzetten voor ALS en samen de zon te zien opkomen. Complimenten aan de organisatie en alle vrijwilligers.”

Meer dan 50.000 opgehaald

Sinds de eerste deelname heeft het team al ruim €50.000 opgehaald. Een mega bedrag! We vroegen hen hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen. Marianne: “Nadat we ons hadden ingeschreven, zijn we geld gaan vragen binnen ons eigen netwerk. Een vriend van Piet organiseerde een benefietoptreden en doneerde de gehele opbrengst aan onze actie. Ook was er een collega van Piet die vanaf het moment van zijn diagnose geld is gaan inzamelen. Wij zijn hen enorm dankbaar. Piet had hier ook een grote bijdrage in, zo heeft hij tijdens een lokale radio-uitzending van de plaatselijke omroep (SLOG) in Raamsdonksveer over ALS verteld en heeft hij met zijn cabaretgroepje een voorstelling gegeven waarvan de gehele opbrengst naar onze actiepagina ging. Toen ik met pensioen ging, werden er donaties gedaan door mijn collega’s.” Het team is dit jaar weer van plan om een mooi bedrag op te halen!


Wil jij Marianne en haar team ook steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere wandeltocht! Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier.