Interview Mara Huijbers – “Zeven maanden nadat mijn vader aan ALS overleed, verloor ik mijn moeder aan een hartaanval.”

03 januari 2024 19:45

Mara Huijbers (42) is getrouwd met Pepijn en moeder van Janna. Afgelopen februari, op Valentijnsdag, overleed haar vader aan de gevolgen van ALS. Zeven maanden later overleed haar moeder aan een hartaanval. Zo is Team Paul en Ietje ontstaan. In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 maart gaat Mara samen met haar gezin meewandelen om haar ouders in het licht te zetten. 

De eerste symptomen

Bijna vijf jaar geleden begon de vader van Mara met een dubbele tong te praten. Mensen dachten dat hij had gedronken als ze met hem spraken. Haar vader dacht zelf aan een lichte beroerte, dus nam hij contact op met de huisarts. Daarover vertelt Mara: “De huisarts was gelukkig alert en ging andere symptomen na die eerder onbelangrijk leken, zoals spiertrekkingen, krampen in de kuit en het krijgen van dunnere benen. De huisarts stuurde mijn vader direct door naar de neuroloog en die bevestigde de vermoedens. Hij werd doorverwezen naar het ALS Centrum in Utrecht en daar kreeg mijn vader de definitieve diagnose. En dat terwijl hij nog maar 63 jaar oud was.”


Wereld stort in

We vroegen Mara hoe ze de ziekte van haar vader heeft ervaren: “Het is alsof je wereld in elkaar stort. Zo onwerkelijk. We hebben weken met verdriet rondgelopen en vooral mijn moeder had het er zwaar mee. Maar hoe gek het ook klinkt, het went ook weer. Dat komt misschien doordat mijn vader de ziekte accepteerde en positief bleef. De focus lag op wat nog wel kon, in plaats van wat niet. Als dochter voel je je machteloos. Ik bood steun waar ik kon en probeerde toch nog wat te maken van de tijd die resteerde.” 


Hartaanval moeder

Nadat de vader van Mara overleed, wilde ze samen met haar man en dochter in actie komen. Ze besloten zich aan te melden voor de ALS Sunrise Walk. “Mijn moeder, a-sportief en overal de auto voor pakkende zei direct: "Lopen ga ik niet doen, maar ik sponsor jullie wel!".” Kort na het overlijden van haar vader, verloor Mara ook haar moeder dit jaar. “Zeven maanden nadat mijn vader aan ALS overleed, verloor ik mijn moeder aan een hartaanval. De zware zorg en het verlies eisten zijn tol.” Daarom lopen ze nu samen voor Paul en Ietje. 


Wil jij Mara en haar team ook steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere wandeltocht! Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier.