Interview Inge Stoker – “Het was een enorme schok voor ons. Het nieuws delen met onze kinderen, familie en vrienden was het allerergste wat we ooit hebben moeten doen.” 

22 januari 2024 20:00

Inge Stoker (46) woont samen met haar man Bobby (58) en twee kinderen in Groningen. Haar stiefdochter woont om de hoek. Bobby kreeg in 2022 verschillende klachten, die een jaar later leidde tot de diagnose ALS. “Het was een enorme schok voor ons. Het nieuws delen met onze kinderen, familie en vrienden was het allerergste wat we ooit hebben moeten doen.”


Grote schok

In de zomer van 2022 begon Bobby wat raar te lopen. Het leek wat mechanisch en één voet kwam niet zo goed mee. Omdat hij net daarvoor een ruggenmergpunctie had gehad en net door zijn enkel was gegaan, zochten Inge en Bobby er niet zoveel achter. Tot het in de meivakantie van 2023 erger werd en Bobby ook kilo’s kwijtraakte. Na een aantal onderzoeken in het ziekenhuis werd polyneuropathie vastgesteld. Op dat moment liep Bobby al met een rollator, omdat hij een klapvoet had en regelmatig struikelde. Uiteindelijk kwamen ze bij het UMC Utrecht terecht en daar werd na twee dagen de diagnose ALS gesteld: “Het was een enorme schok voor ons. Het nieuws delen met onze kinderen, familie en vrienden was het allerergste wat we ooit hebben moeten doen. Het ALS-team van het UMCG en Beatrixoord kwam vervolgens wat orde in de chaos brengen, dat was een grote troost.”Rasoptimist 

Sinds de diagnose tot een paar weken geleden ging Bobby zijn gezondheid weinig achteruit. In huis redt hij zich goed en buitenshuis loopt hij soms met stokken, maar meestal met een rollator. “Bobby is een rasoptimist en is vooral bezig met wat hij nog wel kan. Hij stond altijd al erg positief in het leven en dat is gelukkig door de diagnose niet veranderd. Dat is vooral voor de kinderen erg fijn. Die kunnen in deze fase nog redelijk onbezorgd hun levens leiden. Natuurlijk gaan dingen anders dan voorheen en zijn er hier en daar wat aanpassingen nodig. Niet alles kan meer zo spontaan als eerst.” 

 


Buurmeisjes van vroeger

Kort na Bobby’s diagnose zag Inge een item op Facebook voorbijkomen van de ALS Sunrise Walk. Ondanks dat het haar meteen aansprak, was ze nog niet zover om er daadwerkelijk iets mee te doen. Niet lang daarna stuurde haar vriendin Melissa een bericht over de ALS Sunrise Walk en vroeg haar of ze wilde meedoen. “Ik heb meteen ja gezegd en nu gaan we 25 kilometer lopen. Vroeger waren we buurmeisjes en zo is ons team Buuv 💗 Buuv ontstaan. Dit evenement zorgt ervoor dat we daadwerkelijk iets kunnen doen in een situatie die zo machteloos voelt.”

 

Wil jij Inge en Melissa ook steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere wandeltocht! Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier.