Interview Annette Jonker – “Ik zal het telefoontje van Hans waarin hij vertelde dat hij ALS heeft nooit meer vergeten”. 

06 februari 2024 11:33

Annette Jonker en haar collega’s lopen in maart de zonsopgang tegemoet. Afgelopen mei kreeg hun collega Hans de diagnose ALS. Veel van hen werken al tientallen jaren met hem samen, waardoor het nieuws als een bom insloeg. “Ik zal het telefoontje van Hans waarin hij vertelde dat hij ALS heeft nooit meer vergeten.”

Machteloosheid

Het werk van Annette en haar collega’s is er een van hollen en stilstaan. “Never a dull moment” zoals Hans en Annette vaak tegen elkaar zeiden. Afgelopen mei kreeg hij de diagnose ALS en deze boodschap hakte er flink in voor het team. “Ik zal het telefoontje van Hans waarin hij vertelde dat hij ALS heeft nooit meer vergeten. Je voelt je machteloos omdat je zo weinig voor hem kunt doen. Door mee te lopen met de ALS Sunrise Walk zetten we deze onmacht om naar daadkracht. Deze ziekte moet de wereld uit, want het is verschrikkelijk wat hij en zijn dierbaren door moeten maken!” 

 

 

Achteruitgang

Hoewel Hans niet meer werkt, maakt hij nog steeds deel uit van het team. Ze kijken vanaf de zijlijn mee hoe hij langzaamaan achteruit gaat. “Als je hoort dat alledaagse handelingen zoals het strikken van je veters moeilijk gaan, dan schrik je wel. We koesteren dan ook de momenten dat we nog leuke dingen met hem kunnen doen. Maar we realiseren ons ook dat het moment dat we dat niet meer kunnen doen elke dag een stapje dichterbij komt. We hebben enorme bewondering voor hoe hij met zijn ziekte omgaat. Ondanks zijn slechte toekomstperspectief is hij altijd positief.”


Teambuilding met een trieste aanleiding

Binnen twee weken haalde het team bijna €5.000 op. “Het meeste geld hebben we tot nu toe opgehaald door een bericht op social media of LinkedIn te plaatsen. We vragen onze partners en kinderen ook om onze actie in hun netwerk te delen. Door samen aan deze actie mee te doen leer je je collega’s op een andere manier kennen. Zo blijkt er in een aantal van ons een prima fondsenwerver te zitten. Niet iedereen van ons team heeft de mogelijkheid om mee te lopen. Maar deze collega’s dragen op een andere manier weer bij aan de actie. Het is eigenlijk een heel mooie vorm van teambuilding, al is de aanleiding zeer triest.” 

 

Wil jij Annette en haar team ook steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere wandeltocht! Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier.