Interview Sjaak Boer  – “Het is echt een verslavende beleving. Je hebt het één keer gedaan en je bent verkocht.” 

08 februari 2024 14:18

Sjaak Boer loopt de ALS Sunrise Walk voor de derde keer mee. Kort voor zijn eerste deelname kreeg zijn zus Miranda de diagnose ALS. Op het moment van zijn tweede deelname was Miranda al overleden. Dit jaar loopt hij ook voor familieleden, die mogelijk drager zijn van het ALS-gen. “Het is echt een verslavende beleving. Je hebt het één keer gedaan en je bent verkocht.”

De eerste en tweede editie

“Ik zag drie jaar geleden de eerste aankondiging, kort nadat ik hoorde dat mijn eigen zus ALS had. Je staat als ‘buitenstaander’ machteloos. Je wilt helpen, maar wilt ook niet te veel in het gezin binnendringen, omdat je hen zoveel mogelijk tijd met elkaar wilt geven. Toen dacht ik: ik ga lopen.” Sjaak meldde een team aan en al snel volgden er vele aanmeldingen. Familie, collega’s, buren en vrienden besloten mee te doen. Miranda en haar gezin waren er de laatste 5 kilometer bij. “Samen zijn we over de finishlijn gekomen met een grote glimlach, maar daarachter schuilden betraande ogen, want ze ging zo hard achteruit.” Helaas overleed Miranda voordat de tweede ALS Sunrise Walk plaatsvond. Hun tweede deelname werd een ‘in memoriam’ Walk. 


Erfelijke vorm van ALS

Miranda was niet de enige in de familie die door ALS werd getroffen. Aart, hun vader, overleed ook aan de gevolgen van ALS. Hetzelfde geldt voor een nicht van Aart. “Toen m’n zus op 46-jarige leeftijd overleed, zette dit me toch wel aan het denken en heb ik laten onderzoeken of ik drager ben van hetzelfde gen. Ik mag mij gelukkig prijzen, want ik ben geen drager en daarmee mijn kinderen ook niet. Maar ik heb wel familieleden die 50% kans hebben dat ze drager zijn van het ALS-gen en daarom loop ik weer mee. Elke euro die wordt opgehaald is er één!”


Verslavende beleving

Het straalt van Sjaak af dat hij fan is van de ALS Sunrise Walk. “Je hebt mooie gesprekken met wildvreemden, maar bent toch ook aan elkaar verbonden door ALS. Het is echt een verslavende beleving. Je hebt het één keer gedaan en je bent verkocht.”


Armbandjesverkoop door Lize

Ondanks dat het team dit jaar wat kleiner is, werken ze hard om zoveel mogelijk donatiegelden op te halen. Zo verkoopt Lize, de dochter van Sjaak, armbandjes waarvan de opbrengst naar hun actie gaat. Zijn zoon Ruben zamelt lege flessen in. Het team heeft ook een aantal winkels benaderd voor een plekje bij de flessenautomaat, om statiegeldbonnetjes te verzamelen. Ze gaan er weer voor!

 

Wil jij Sjaak en zijn team ook steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere wandeltocht! Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier.