Interview Cor den Daas – “Ik ging ervan uit een fit en oud baassie te worden.” 

08 februari 2024 14:22

Cor den Daas (58), getrouwd met Silvia en vader van vier dochters, kreeg afgelopen mei de diagnose ALS. Zijn zus Jenneke liep al vaker mee met de ALS Sunrise Walk, maar nu hij zelf de diagnose heeft, lopen ze samen de zonsopgang tegemoet. “Ik ging ervan uit een fit en oud baassie te worden.”


Ventieldopje

Wanneer we Cor vragen naar zijn diagnose, noemt hij een heel specifiek moment: “Ik kreeg het dopje van een ventiel er moeilijk af.” Daarbij ervoer hij krachtverlies in zijn handen en benen, spierkrampen en vibraties. Via de huisarts en neuroloog kreeg hij binnen drie maanden de diagnose ALS. “Het was een zware klap. Ik ging ervan uit een fit oud baassie te worden. Lekker rommelen en leuke dingen doen met alle lieve mensen om ons heen. Nu proberen we er het beste van te maken. We focussen ons op positieve dingen, stellen prioriteiten en geven aandacht aan het bespreken en verwerken van verdriet”, aldus Cor. 


Dankbaarheid

Cor benoemt hoeveel lieve mensen hij in zijn omgeving heeft en hoe zijn geloofsovertuiging hem innerlijke rust brengt. “Wij ervaren hoe ontzettend rijk wij zijn in Nederland door alle zorgondersteuning en aandacht die er voor ALS is. Wat zijn er toch enorm veel lieve mensen. Dat zou je niet zeggen als je naar het journaal kijkt. Er is hoop.”


Strijd tegen ALS

In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 maart gaat Cor samen met zijn vrouw, dochters en zus de zonsopgang tegemoet lopen tijdens de ALS Sunrise Walk. Ze willen samen een bijdrage leveren aan verbondenheid en liefde voor de medemensen. Wanneer ze in hun persoonlijke kring vertellen wat ze gaan doen, willen mensen graag bijdragen. Cor: “Wanneer ik over ALS vertel, merk ik dat mensen erdoor worden geraakt.” Er worden verschillende acties in Cor zijn omgeving georganiseerd; zo komt de voetbalvereniging in actie en heeft zijn werkgever ook het voornemen om een actie te organiseren. 

 

Wil jij Cor en zijn team ook steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere wandeltocht! Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier.