Interview Marion Hoegen – “Er is geen sprankeltje hoop en dat gun ik niemand.” 

08 februari 2024 14:35

De zus van Marion Hoegen kreeg in mei 2021 de diagnose ALS. Vanaf dat moment was ze vastberaden om aandacht te vragen voor deze vreselijke ziekte. Dit jaar doet ze samen met haar team voor de derde keer mee aan de ALS Sunrise Walk. In november kwam haar zus te overlijden. “Er is geen sprankeltje hoop en dat gun ik niemand.”

 Weinig kunnen helpen

In 2021 kreeg Marions zus de diagnose ALS. Haar zus wilde weinig met de ziekte te maken hebben en sprak er nauwelijks over. Marion: “Dat vond ik best lastig. Ik wilde graag weten hoe het met haar ging, haar helpen en alles geven wat ik te bieden had. Daar heb ik me op een gegeven moment bij neer moeten leggen.” Marions zus was hard voor zichzelf en probeerde zoveel en zolang mogelijk alle hulpmiddelen uit te stellen. Het afgelopen jaar was heftig voor hen. Begin 2023 kwam er steeds meer in huis, zoals een traplift, sondevoeding en beademing. Afgelopen november viel de zus van Marion en brak ze waarschijnlijk haar scheenbeen. Naar het ziekenhuis gaan vergde te veel energie. “Dit was de druppel. Ze had pijn en haar lichaam liet haar in de steek. Een paar dagen later is ze overleden. Ze was onze strijder! Ik mis haar elke dag een beetje meer.”

 

 

Team Beste Beentje Voor

Na de diagnose van Marions zus begon ze van dichtbij te zien hoe mensonterend ALS is en hoeveel invloed het op een gezin, familie en vriendenkring heeft. “Er is geen sprankeltje hoop en dat gun ik niemand. Als wij door het ophalen van donaties iets kunnen bijdragen aan de toekomst, dan zetten wij graag ons beste beentje voor.” In 2021 wandelden Marion en haar familie mee tijdens de eerste editie van de ALS Sunrise Walk als team ‘Hoegen’. Het jaar daarop werd de teamnaam gewijzigd naar ‘Beste Beentje Voor’, zodat het team toegankelijk werd voor iedereen om zich bij het team aan te sluiten. Ze groeiden van 11 naar 35 wandelaars. “Dit jaar zitten we inmiddels al op een team van 24 wandelaars. Het is hartverwarmend dat er zoveel mensen samen met ons de strijd tegen ALS aan willen gaan.”


Zus in het licht zetten

We vroegen Marion hoe ze tegen haar deelname van dit jaar aankijkt, nu haar zus is komen te overlijden: “Het voelt nog een beetje vreemd. Mijn zus was de aanleiding voor onze deelname, maar we doen het voor zoveel meer mensen. En toch ook een beetje voor mijzelf. Het is net alsof ik telkens weer wat moet afsluiten, om vervolgens het verlies te kunnen verwerken. Ik denk dat de ALS Sunrise Walk daar ook bij hoort. Mijn zus zal tijdens de volle 25 kilometer in mijn gedachten zijn.” 


900 appelbeignets verkocht

Het team oefent voor de wandeltocht, maar is ook druk met het werven van donaties. Zo hebben ze eind 2023 maar liefst 900 appelbeignets verkocht en daarmee € 1.500,- opgehaald. “We zijn een hele zaterdag bezig geweest om ze allemaal te maken en oudejaarsdag zijn de eersten van ons team om 6.00 uur gestart met afbakken. Het was een groot succes en we hebben veel positieve reacties gekregen! Het was ontzettend leuk om dit samen met het team te doen. Wie weet volgend jaar weer.” Marions tip voor andere deelnemers: “Wees creatief en verzin een leuke actie! Vaak zijn mensen bereid iets extra’s te geven als ze er zelf iets voor terugkrijgen.”

Wil jij Marion en haar team ook steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via hun actiepagina of loop ook mee tijdens deze bijzondere wandeltocht! Meer informatie of direct aanmelden? Klik hier.