S

Stammen

Wij lopen mee met de ALS Sunrise Walk 2024 en zetten ALS in het licht

Opgehaald

710
71% bereikt van het totaalbedrag € 1.000

Tijd tot ALS Sunrise Walk 2024:

Interview Harma IJmker - “Mijn moeder hield erg van wandelen, de ALS Sunrise Walk voelt ook echt als een wandeling voor haar.”

Het is augustus 2017. In die maand krijgt de moeder van Harma IJmker de diagnose ALS. Het begon bij Harma’s moeder met wat vage klachten: spierkrampen in haar benen, nek- en rugklachten en soms sprak ze onduidelijker. “We dachten dat het de nasleep was van een val van haar fiets een jaar eerder”. Het blijkt echter ALS te zijn, en Harma’s moeder heeft de bulbaire vorm van ALS. Hierbij worden de spieren in het gebied voor spreken en slikken als eerste aangetast. “Na de diagnose ging het heel snel. Het is vreselijk om iemand die zo dicht bij je staat zo te zien aftakelen, maar nog erger is dat er niets aan te doen is. Er is nog geen medicijn en dat moet zo snel mogelijk veranderen.”

Bliksemafleider 

En precies om die reden loopt Harma in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 maart 2024 mee tijdens de ALS Sunrise Walk. De periode na de diagnose was erg heftig. “Het ziek zijn van mijn moeder vond ik heel verdrietig en super intensief. Bijna elk vrij weekend reed ik vanuit Utrecht naar Groningen om bij mijn ouders te zijn. In die tijd heb ik ook mijn eerste kindje gekregen, mijn moeders eerste kleinkind. Ik heb mijn best gedaan om mijn moeder nog zo veel mogelijk oma te kunnen laten zijn.” Ondanks alle pijn en het verdriet genoot Harma’s moeder hier met volle teugen van. De dochter van Harma was de bliksemafleider voor de hele familie. “Onze dochter maakt het pijnlijke iets dragelijker.”

 

Geen medicijn

“Elke keer als ik in Groningen was zag ik dat mijn moeder weer achteruitgegaan was, dit was zo pijnlijk en verdrietig om te zien. Dat je niets kunt doen, dat er geen medicijn is, dat is echt vreselijk.” Stichting ALS Nederland probeert op allerlei manieren zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar ALS en vooral een medicijn, zodat ALS uiteindelijk de wereld uit is. Evenementen zoals de ALS City Swim en de ALS Sunrise Walk maken hier een belangrijk deel van uit. Harma loopt mee omdat ALS de wereld uit moet. “Mijn moeder hield erg van wandelen, de ALS Sunrise Walk voelt ook echt als een wandeling voor haar.” Als we Harma vragen naar haar voorbereiding geeft ze aan dat ze die niet echt heeft. “Ik loop hard, sta en loop veel voor mijn werk. Misschien wordt het wel flink afzien, maar het kan nooit zo erg zijn als het ziekzijn voor mijn moeder geweest is.”

 

Utrecht by night

De ALS Sunrise Walk is een wandeltocht in de nacht, dwars door Utrecht. Samen met alle andere deelnemers loopt Harma de zonsopgang tegemoet en zet ze ALS in het licht. Harma woont zelf ook in Utrecht: “Dat het in mijn eigen woonplaats is vind ik extra bijzonder. Bij de vorige editie liep ik de 15 km, nu de 25! De tocht zal in emotioneel opzicht best zwaar zijn, maar vooral een eerbetoon aan haar moeder. “Een mooi moment om stil te staan bij mijn moeder en wat ze voor mij betekend heeft.”